В знак на протест: Украинката Костюк отказа да се ръкува с беларуската Азаренка

от в 11:02 на 02.09.2022
Калоян Соколов

Войната в Украйна не подмина и тенис общността, като именно тя се оказа в основната на това организаторите на Уимбълдън да спрат от участие всички играчи от Русия и Беларус. Въпросното решение не беше посрещнато никак радушно от ATP, ITF и WTA, които определиха този ход за дискриминационен и решиха да превърнат до голяма степен турнира в демонстративен, тъй като отнеха възможността на състезателите да печелят точки за ранглистата чрез него.

Марта Костюк пък със сигурност е била доволна от това, защото украинката желае всички нейни колеги от въпросните две държави да бъдат извадени за постоянно от спорта. Украинката не скри разочарованието си, че US Open позволи на руснаците и беларусите да се състезават в Ню Йорк, а още повече се подразни на събитието в началото на турнира, което всъщност целеше да набере средства за страната ѝ. Въпросното шоу се проведе на националния празник на Украина и в него предварително поканена беше да участва беларуската Виктория Азаренка, което силно не се хареса на Костюк и тя коментира следното:

"Никой не попита играчите от Украина дали иска поканените играчи да участват в събитието. Явно нашето мнение няма значение, макар че по план би трябвало да не бъде така. Наистина не разбирам защо Виктория Азаренка е била извикана от организаторите. Тя не ни е помогнала по никакъв начин от началото на войната. Опитвала съм се да говоря с нея, само че явно съм твърде назад в класирането, за да ми обърне внимание. Азаренка няма добра връзка с нито една от моите сънароднички и няма никаква полезна роля с участието си в съвета на WTA" - коментира световната номер 74.

По ирония на съдбата пък Костюк и Азаренка трябваше да премерят сили във втория кръг на US Open, а бившата финалистка не остави никакви шансове на младата си опонентка и я надигра с категоричното 6:2 6:3. По-интересното обаче се случи след края на двубоя, защото 20-годишната тенисистка отказа да се ръкува с някогашната номер едно и единствено чукна ракетата си в нейната, което беше прието за нормален поздрав само във времената, когато върлуваше пандемията от коронавирус и изобщо не погледна в очите съперничката си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
В знак на протест: Украинката Костюк отказа да се ръкува с беларуската Азаренка Калоян Соколов
Теми:  
wta | виктория азаренка | любопитно | марта костюк

Коментари





Следвайте ни в Facebook