Нова българска победа: 17-годишният братовчед на Григор с първи професионален 1/4-финал!

от в 17:25 на 15.08.2024
Калоян Соколов

Александър Василев се присъедини към 15-годишния Иван Иванов в 1/4-финалите на фючърса в София. Първият братовчед на Григор Димитров досега имаше една спечелена точка за ранглистата на ATP, но червените кортове на тенис клуб "Диана" ще се окажат отличен трамплин за 17-годишния ни талант, който записа две поредни победи в основната схема на турнира, за да прибави нови две точки към актива си и така да дебютира във финалната осмица на професионален турнир.

Василев показа защо през месец май дебютира в топ 50 на световната ранглиста при юношите и записа последователни успехи над ранкирани съперници от съответно Испания и Аржентина. Александър надви Пабло Мартинес Гомес ( световен номер 1450) на старта след тежка 3-сетова битка - 3:6 7:6(2) 6:4, а днес надделя над Фернандо Кавайо със 7:5 6:3, за да оформи сблъсък в 1/4-финалите с третия поставен Владислав Орлов, който е бивш член на топ 350 и има 8 титли на това ниво зад гърба си.

Тийнейджърът на два пъти повеждаше с пробив в откриващия сет и дори имаше сетбол, но аржентинецът неизменно го настигаше в резултата и при 5:5 дори имаше шанс самият той да се откъсне с брейк напред. Българинът обаче спаси своето подаване, а впоследствие отпусна ръката и приключи откриващия сет успешно след серия от страхотни отигравания.

Това даде сериозен импулс в действията на младия ни талант, който играеше много по-мощно спрямо своя съперник и редовно го изтласкваше извън пределите на корта, а сервисът му заработи далеч по-успешно. Така родният ни представител не загуби нито веднъж повече собственото си подаване, а Кавайо се пропука в четвъртия гейм и скоро Василев можеше да се поздрави със своя триумф.

Любопитното е, че българските победи не се изчерпват дотук и ще имаме трети участник в 1/4-финалите на турнира, тъй като 22-годишният Антъни Генов елиминира седмия поставен Ченгиз Аксу (световен номер 879) и утре ще премери сили с четвъртия поставен Мариано Тамаро (световен номер 664), който днес отстрани нашия сънародник Виктор Марков с 6:4 6:3.

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Нова българска победа: 17-годишният братовчед на Григор с първи професионален 1/4-финал! Калоян Соколов
Теми:  
александър василев | бгтенис | Обзори | софия | фючърс

Коментари





Следвайте ни в Facebook