Във вълнуващ дуел на поколенията: Джокович навакса сет пасив и подчини победилия Григор!

от в 15:27 на 11.10.2024
Калоян Соколов

Новак Джокович е последният 1/2-финалист на Мастърса в Шанхай. 24-кратният "мейджър" носител загуби първи сет от началото на турнира и беше много сериозно тестван от 19-годишния Якуб Меншик, който доказа, че неслучайно през седмицата отстрани Андрей Рубльов и Григор Димитров, но в крайна сметка опитът надделя над младостта и "Джокера" се наложи с крайното 6:7(4) 6:1 6:4 за 2 часа и 18 минути игрово време.

По този начин сърбинът продължава преследването на своята рекордна 41-ва титла от сериите "Мастърс", а от финалната битка в китайския мегаполис го разделя единствено Тейлър Фриц, когото олимпийският златен медалист от Париж досега е побеждавал 9 пъти от също толкова срещи помежду им.

Тийнейджърът още от първите минути показа, че е готов да се бори за отстраняването на трети пореден тенисист от топ 10, като използваше всеки един момент да поеме инициативата. Младокът печелеше 86 порцента от разиграванията на първия си сервис, с чиято помощ получаваше удобни топки за атака и не се колебаеше да нанесе завършващия удар.

Джокович обаче търпеливо изчака своя момент в деветия гейм, когато неговата устойчивост взе връх над твърде небалансираната игра на 19-годишния му съперник, чиято смелост понякога преминаваше в безразсъдство и 4-кратният шампион се възползва от това, за да пробие при 4:4. Наглед оттук се очакваше сърбинът да поеме изцяло контрола над мача, но се случи точно обратното и Меншик отвърна удара със светкавичен рибрейк, съумявайки да доведе нещата до тайбрек.

Там "Джокера" стартира ударно и на бърза ръка се откъсна напред с 3:0 точки, само че отново аутсайдерът демонстрира впечатляващо присъствие на духа и поведе с мини брейк за 4:3. Последва дълга размяна от дъното на корта, която завърши с успех на бившия номер едно, но това се оказа и последното спечелено разиграване от него в сета, защото впоследствие тийнейджърът се развихри от форхенд страната и измъкна заслужено откриващата част.

Очевидно предходният сет изпи изцяло силите на непоставения играч, който започна да се придвижва значително по-бавно, а Джокович веднага усети своята възможност да увеличи оборотите на игра и спечели 12 от първите 15 точки във втората част, за да поведе с 3:0. Чехът опита да се бори и спечели следващото си подаване, ала оттам насетне нямаше аргументи срещу безгрешата игра на балканеца, който осъществи още един брейк и вкара сблъсък в трети решителен сет.

Там 19-годишният състезател показа повишени нива на енергия и отново започна да нанася мощни удари в близост до страничните линии, само че 24-кратният "мейджър" носител беше навсякъде и постепенно "взе краката" на световния номер 66, който видимо нямаше шанс във физическа битка с 18 години по-възрастния си опонент и инкасира брейк в петия гейм.

Меншик продължаваше да се бори с всички сили и поддържаше интригата в мача до последната точка, но Джокович беше достатъчно солиден на собствен сервис, за да не допусне изненада и се поздрави с крайня триумф в тази повече от интригваща битка на поколенията.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Във вълнуващ дуел на поколенията: Джокович навакса сет пасив и подчини победилия Григор! Калоян Соколов
Теми:  
atp | новак джокович | Обзори | шанхай | якуб меншик

Коментари





Следвайте ни в Facebook