Вавринка обърна Нишикори - предстои финална класика с Джокович

от в 04:48 на 10.09.2016
Теодор Кафеджиев

Стан Вавринка за трети път ще спори за трофей от Големия шлем. Швейцарецът постигна обрат срещу Кей Нишикори в полуфиналите на Откритото първенство на САЩ като се наложи с 4:6, 7:5, 6:4, 6:2. За световния №3 това е първи финал на US Open в неговата кариера като в два от последните три сезона отстъпваше на крачка от него.

В неделния сблъсък Стан ще опита да стане най-възрастният шампион в турнирите от топ 4 след Андре Агаси през 2003-а. Освен това той си гарантира оставане под №3 в света от новата седмица.

Битката за титлата на US Open ще бъде още по-любопитна, тъй като тя ще противопостави Вавринка на лидера при мъжете Новак Джокович. Сърбинът ще търси реванш от Вавринка за тежкото си поражение от него във финала на "Ролан Гарос" 2015-а. Общо в съперничеството им Ноле има категоричен аванс от 19:4.

Нишикори успя да направи силна серия в края на първия сет и го спечели с 6:4. Той продължи да доминира и взе пробив аванс и след почивката за 2:0. Вавринка обаче го върна малко след това за 2:2. Японецът се провали в опита си да стигне до тайбрек като допусна няколко грешки и Вавринка грабна тази част със 7:5.

С два гейма на нула включително и пробив Вавринка поведе 3:0 в четвъртата част. Нишикори обаче показа характер и съумя да го върне за 2:3. Със страхотни действия от бекхенд Стан пак взе подаването на азиатеца за 4:2, а от началото на двубоя изминаха три часа. До края Кей нямаше сили за нещо повече и не успя да достигне за втори път финала в Ню Йорк.

Интересното е, че още в трети кръг на турнира Вавринка бе само на точка от отпадане срещу Дан Еванс. Той обаче спаси мачбола срещу британеца и се наложи в пет сета.

До момента Вавринка е притежател на две титли от голямата четворка. Той победи на Australian Open 2014 Рафаел Надал, а година по-късно се наложи на "Ролан Гарос" и над Новак Джокович. Именно сърбинът ще бъде неговият опонент и в неделя.

Крайно интересно е, че Вавринка е в серия от 10 поредни спечелени финали. Той успя да намери и най-добрата си форма, след като имаше проблеми и дори не се представяше на високо ниво в последно време, а освен това пропусна и Олимпийските игри в Рио.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Вавринка обърна Нишикори - предстои финална класика с Джокович Теодор Кафеджиев
Теми:  
us open | кей нишикори | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook