Вавринка победи Нишикори в класика и се класира на пръв финал от 2017-та насам!

от в 23:00 на 16.02.2019
В
Стан Вавринка спечели срещу Кей Нишикори на полуфиналите на турнира от сериите АТР 500 в Ротердам след мач-шедьовър и 6:2 4:6 6:4. Стан напомни за най-добрите си години, пласирайки маркови уинъри от бекхенд по правата, както и доминирайки играта от основната линия с удари, изпълнени с брутална мощ в първата част на мача. Швейцарецът също така показа чудесно движение по корта, като се и защитаваше добре, когато му се налагаше да го прави. Нишикори обаче не се предаде и във втория сет пое инициативата от рано, заигравайки и от своя страна на изключително високо ниво, творейки уникални отигравания на корта. В третия сет двамата бяха съвсем равностойни, но тогава Вавринка значително вдигна процента на вкарани първи сервиси, реализирайки и множество асове, докато японецът не можеше да разчита на такъв лукс и в крайна сметка инкасира пробив, който се оказа и решаващ. На финала на надпреварата Стан ще се изправи срещу Гаел Монфис, отстранил Даниил Медведев в първия полуфинал по-рано днес.



Мачът започна със скоростен сервис гейм на нула в полза на Вавринка, който съумя да пробив още първото подаване на японския си съперник, пласирайки множество неспасяеми уинъри в неговото поле.



Безпроблемно затвърждаване означаваше и 3:0, като последва и нов пробив в полза на швейцареца за 4:0.

Тогава обаче бе ред на Стан да изпита затруднения на начален удар, изоставайки с 0:30. Макар и той да се върна до 30:30 в гейма, в крайна сметка Нишикори съумя да върне първия пробив от втората си възможност.

Връщането на единия брейк обаче не означаваше, че следващият сервис гейм на японеца ще бъде по-лесен. Даже обратното - след умопомрачаващ марков бекхенд уинър по правата, кацнал точно в ъгъла на полето на Нишикори, Вавринка достигна до 15:40 и два скрити сетбола. След дръзка игра обаче първият поставен съумя да обърне развитието на подаването си, доближавайки се на два гейма от противника си.

Пропуснатите възможности не повлияха на Стан, който след уверен сервис гейм поведе с 5:2, когато отново изигра страхотен гейм на ретур. Още тогава Вавринка достигна до сетбол, който бе реализиран след поредното феноменално изпълнение от бекхенд, като този път обратният удар на Стан се превърна в уинър по късия диагонал, закачил края на линията.

Още от старта на втората част Нишикори заигра на значително по-високо ниво, съумявайки да пробие още в началото на сета от третата си възможност.

Последва ново сложно подаване на японеца, който пак изостана с 15:40, но след изключително стабилна игра от основната линия Кей заличи двете възможности за рибрейк. Скоро последва и трета такава, но и тя бе отразена, като в крайна сметка първият поставен успя да спечели и този завързан гейм, повеждайки с 2:0.



Пропуснатите възможности явно повлияха на Стан, който реализира четири непредизвикани грешки в подаването си, давайки предимство от двоен пробив на своя опонент.

Тогава японецът за пръв път спечели сервис гейма си, без да бъде изправе пред точка за пробив, изграждайки си аванс от 4:0.

Швейцарецът все пак леко намали този аванс, след като спечели първия си гейм в сета, а в следващия станахме свидетели на редица спиращи дъха разигравания, които включваха страхотни волета, хот-дог, лобове, минаващи удари, както и зашеметяващи завършващи удари от дъното на полето. В крайна сметка сюжетът от първия сет се повтори, само че огледално, защото Стан съумя да пробие от третата си възможност в този майсторски гейм и да се доближи до 2:4.

Вавринка обаче, за разлика от Нишикори в началната част, спечели и трети пореден гейм, доближавайки се максимално близко до съперника си.

Тогава Кей показа впечатляващо самообладание и след първото си нулево подаване в мача поведе с 5:3, доближавайки се само на гейм от изравняване на сетовете.

След безкомпромисно драйв-воле уинър от форхенд Вавринка за втори път се доближи на гейм от японеца.

Първият поставен обаче отново изигра сервис гейма си на изключително високо ниво и, подобно на швейцареца в края на първия сет, след зашеметяващ бекхенд уинър по скъсения диагонал спечели частта, което означаваше, че решителен трети сет ще определи втория финалист в Ротердам.

Стан започна финалната част с уверен сервис гейм, в който заби два поредни аса по правата, но след като допусна няколко грешки от форхенд допусна да бъде изравнен за 1:1.

Тогава швейцарецът изостана с 15:30 на сервис, след като допусна няколко грешки в опити за завършващ удар, но тогава първият му начален удар заработи на пълни обороти и след три неспасяеми сервиса Стан отново поведе с гейм.



Кей обаче изигра поредният си безметежен сервис гейм, за да изравни, а швейцарецът го последва след нова порция брилянтни първи подавания, както и умели излизания на мрежата за 3:2.

Тогава последва първият сложен гейм в сета за Нишикори, който бе изправен пред брейкбол, но след смел форхенд, предизвикал грешката на Вавринка, възможността бе отразена, а скоро резултатът бе изравнен.

Седмият ,,Тилдънов" гейм пък премина безоблачно за играещия с уайлдкард тенисист, който набързо бе отново изравнен за 4:4.

Последвалият гейм започна коварно за Стан, който изостана с 0:15, но тогава последва серия от уинъри, които помогнаха на швейцареца отново да поведе с гейм.

Нишикори изостана с 15:30 в последвалото си подаване, но дочака грешка от бекхенд на съперника си, с което изравни точките в гейма. Тогава обаче станахме свидетели на едно от разиграванията на мача, което приключи с мощен форхенд уинър по обратната права на Стан, който по този начин достигна и до точка за спечелване на мача.

Тогава първият поставен не вкара първия си сервис, което се оказа фатално за него; на второто му подаване Вавринка се измести на форхенда си и реализира безкомпромисен ретур уинър по обратната права, с което спечели тази класика и се класира на финал в Ротердам.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Вавринка победи Нишикори в класика и се класира на пръв финал от 2017-та насам! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook