Вавринка съкруши шампиона в Лион и се превърна в третия най-възрастен човек с победа на Мастърс!

от в 18:05 на 03.10.2024
Елеонора Александрова

Неостаряващият 39-годишен Стан Вавринка започна триумфално участието си на Мастърса в Шанхай. Легендарният швейцарец, който в момента е под номер 236 в света, победи с 18 години по-младия от него, Джовани Мпеши Перикар със 7:6(2) 7:6(6) за 1 час и 50 минути игрово време и ще се изправи срещу младата надежда на Италия - Флавио Коболи, а при евентуална победа срещу италианеца, бихме могли да видим потенциална класика между него и Новак Джокович.

Двамата тенисисти разчитаха предимно на началните си удари, но въпреки това точките за пробив не липсваха. Първият брейкбол дойде в седмия гейм, в полза на французина, ала бившият номер 3 надигра 2-метровия си съперник от дъното на корта и спаси подаването си. Впоследствие се стигна до 5:5, когато пред Стан се откриха 3 поредни скрити сетбола, но ток нямаше какво да направи пред 230-кикометровите бомби от сервиса на гиганта.

Така шампионът от Лион поведе с 6:5 и имаше две точки за спечелването на сета в 12-ия гейм, само че ветеранът оцеля и доведе нещата до тайбрек където началото беше равностойно, но това продължи само до 2:2, след което Вавринка беше безупречен и разчете всеки един от съперниковите сервиси, за да спечели 5 поредни точки и така да сложи точка на откриващия сет.

Двамата тенисисти продължаваха да печелят скоропостижно подаванията си във втория сет, като единственият брейкбол се откри пред "Stan The Man", но 21-годишното откритие на сезона продължаваше да прави ас след ас и си гарантира нов дълъг 13-ти гейм.

Там станахме свидетели на равностойна битка, в която нито един от двамата състезатели не реализира минибрейк до 6:5 в полза на Мпеши Перикар, който обаче направи груба непредизвикана грешка на своя сетбол и предаде мача с още 2 такива, което означаваше, че Вавринка се превръща в третия най-възрастен човек печелил мач на ниво Мастърса в историята и рекорьор по този показател от 2019-та насам (Карлович води класацията, печелейки мач на 40 години).

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Вавринка съкруши шампиона в Лион и се превърна в третия най-възрастен човек с победа на Мастърс! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | джовани мпетши перикар | Обзори | Стан Вавринка | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook