Вдъхновената Топалова взе сет на бивша номер 12, но Белгия поведе с 2:1 на България

от в 04:35 на 01.01.2023
Мартин Петков

Новата календарна година е вече тук и оставяйки празненствата по повод нейното настъпване на заден план, то на нас ни предстоеше в ранните часове на 1 януари да насочим погледите си към Австралия за новата смесена отборна надпревара United Cup и по-точно участието на България в нея. Страната ни на старта в състезанието отстъпи пред обиграния тим на Гърция с 1:4 победи, ала още през вчерашния ден сънародниците ни се реабилитираха срещу селекцията на Белгия и макар Изабелла Шиникова да допусна трисетово поражение, то най-добрият ни тенисист и играещ капитан на отбора Григор Димитров сломи Давид Гофен, възстановявайки равенството от 1:1 преди заключителната фаза от съревнованието.

Според предварителните очаквания програмата за днешния празничен ден трябваше да бъде открита с битката на първите ракети при дамите между Виктория Томова и Елизе Мертенс, но получената травма от софиянката при загубата ѝ от Мария Сакари видимо се е оказала по-сериозна от предвиденото и не ѝ е позволила да излезе на корта в RAC Arena. При така стеклите се обстоятелства, то в действие се наложи да влезе третата ракетата в българската селекция Гергана Топалова, която с този си двубой срещу световната номер 29 дебютира на WTA сцената и се представи повече от достойно, но отстъпи след 4:6 6:3 0:6. По този начин тимът на Белгия отново излиза напред в общия резултат на схватката с 2:1 и се намира на една ръка разстояние от крайния триумф преди започващия след малко мач на вторите ракети при мъжете между Димитър Кузманов и Зизу Бергс.

Още от самото начало на двубоя ясно се забелязваше напрежението, което изпитва родната ни представителка, предвид значението на срещата, като неточностите в играта ѝ породени от сковаността се оказаха пагубни за дебютното ѝ подаване и тя изостана назад с пробив. Въпреки неблагоприятния старт на сблъсъка, Гери светкавично отговори подобаващо с два впечатляващи уинъра от дланния си удар, които ознаменува с рибрейк след двойна грешка на световната номер 29, но броени минути по-късно в желанието си да е агресивна сбърка неколкократно и серията от пробиви продължи с нов такъв в полза на белгийката.

При последвалата почивка Гришо се зае със задачата да даде нужните указания на световната номер 323, които основно бяха свързани с изпълнението ѝ на сервис, като подобрението в играта на софиянката не закъсня и много скоро тя се възползва от изпълненото с неточности представяне на членката на топ 30, за да възстанови равенството при 4:4. Идното подаване на Топалова в деветия гейм се оказа с фундаментално значение за изхода на сета, след като нашето момиче имаше предимство от 40:30, ала тогава ударът на Мертенс закачи филето на мрежата и падна от другата страна на полето неспасяемо, лишавайки Гери от шанса ѝ да излезе напред. Впоследствие белгийката използва придобития импулс в ключовите ситуации, пробивайки решаващо, за да открие сметката си в общия резултат на срещата.

Втората част стартира крайно разочароващо за нашенката, чиито отигравания далеч не затрудняваха именитата ѝ съперничката и без време Мертенс се откъсна с пробив аванс. По подобие на по-рано в двубоя Топалова се реабилитира скоростно, взимайки сервиса си на нула, като в минутите след това настъпи и преломният момент, когато бившата полуфиналистка от Аустрелиън Оупън се сблъска с поредния спад в равнището си и българката посредством редица фамозни удари редуцира пасива си, връщайки паритета в резултата. Страхотната енергия и овации, които получаваше 323-тата в света от публиката и ъгъла на тима ни, нагледно я окрилиха и тя продължи започнатото с нов пробив, като серията ѝ достигна пет поредни гейма в нейния актив и нищо не успя да я сломи по пътя към това да възстанови равенството в отделните сетове.

В паузата преди началото на решителната трета част белгийката използва правото си да отиде до съблекалнята, като след завръщането си на корта излъчваше съвсем различен облик в своето представяне. Безбройните грешки на Мертенс в хода на сблъсъка видимо бяха изчистени от играта ѝ, при което волята и желанието на софиянката да се бори се оказаха крайно недостатъчни за това да е конкурентноспособна на по-високоранкираната състезателка и Топалова инкасира "геврек" от противниковата първа ракета.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Вдъхновената Топалова взе сет на бивша номер 12, но Белгия поведе с 2:1 на България Мартин Петков
Теми:  
united cup | wta | бгтенис | гергана топалова | елизе мертенс

Коментари





Следвайте ни в Facebook