"Вече ще е в ролята единствено на родител": Циципас най-после се реши да уволни своя баща

от в 17:41 на 09.08.2024
Калоян Соколов

Стефанос Циципас обяви раздялата си с Апостолос Циципиас като негов треньор което беше загатнато след разочароваща загуба на тенисиста от Кей Нишикори във втория кръг на Мастърса в Монреал. Още вчера световният номер 11 изрази публично недоволството си от своя баща, който според него не се вслушва достатъчно в думите му и сподели как според него заслужава наставник, с когото има истинска обратна връзка. Изглежда поредният скандал в семейство Циципас е накарал 2-кратният "мейджър" финалист да предприеме крайни мерки и той преди броени минути обяви, че освобождава своя родител от треньорската му роля:

"С натежало сърце ви информирам, че моят баща вече няма да ми бъде треньор. Предпочитам да запазя татко в ролята си на баща и само на баща. Философията ни учи, че мъдростта идва чрез разбиране на границите ни и признаването на нашите грешките. В моя случай разбрах, че съм сгрешил, като съм говорил с баща си по начина, по който го направих.

Тенисът не се свежда просто до един мач или удар. Това е дълго пътуване, изпълнено с емоции, напрежение и очаквания. В този момент имаше много грешки и от страна на моя треньор и баща. Като интроверт съм склонен да сдържам емоциите си и да ги натрупвам, докато достигна до точката на избухване. Смятам се за търпелив човек, така че реакцията ми е показателна и същевременно шокираща дори за мен.

Поведението ми на корта беше неприемливо и се чувствам разочарован, че показах тъмната си страна. Когато се чувствам неуважаван, съден или емоционално нападнат, имам склонност да губя контрол върху думите си, което противоречи на ценностите ми като човешко същество. Баща ми винаги се е опитвал да ме възпита по най-добрия възможен начин начин и да ми даде знания, както на корта, така и извън него. Благодаря му за жертвите, болката и страданието, които е понесъл, за да направи това начинание успешно. Оттук нататък неговата роля ще остане единствено родителска.

Баща ми ще продължи да пътува с мен и да ме подкрепя, както винаги съм искал. Толкова години съм му се доверявал като треньор и смятам, че партньорството ни е успешно. Не съм сигурен кой ще заеме неговото място и все още не съм в състояние да го реша. Това, което знам е, че е време да затворим тази глава и да се опитаме да напишем нова.

Двамата с татко се съгласихме с това и се надяваме да се съсредоточим първо върху нашите лични отношения, а след това върху останалото. Да приема грешките си и да се опитвам да ги поправя - това е част от моя път като спортист и ви уверявам, че ще продължа да работя усилено, за да се усъвършенствам. Надявам се това преживяване да е урок за мен и за всеки, който се бори да намери правилния баланс в живота си" - написа първата ракета на Циципас в социалните медии.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Вече ще е в ролята единствено на родител": Циципас най-после се реши да уволни своя баща Калоян Соколов
Теми:  
atp | апостолос циципас | любопитно | монреал | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook