Великолепен Надал сломи Циципас и триумфира в Барселона за 12-и път!

от в 20:43 на 25.04.2021
Мирела Николова

Рафаел Надал запази статута си на Краля на клея, възкачвайки се на трона в Барселона за 12-и път! Испанецът наложи волята си над световния №5 Стефанос Циципас в трисетов трилър, продължил повече от 3 часа и половина. Рафа бе заставен да покаже най-доброто си лице на корта, за да пречупи феноменалната съпротива на гръцкия представител и да триумфира в испанския град след 6:4 6:7(6) 7:5.

Двубоят стартира във вихрено темпо за гърка, който демонстрираше стабилна игра както от форхенд, така и от бекхенд. Той удряше топката изключително чисто и успяваше да пласира ударите си дълбоко в половината на съперника си, предизвиквайки го да греши. В третия гейм Матадора допусна няколко нетипични за себе си неточности, които позволиха на Циципас да осъществи пробив и да си осигури наглед комфортна преднина от 3:1.

В следващото си подаване Надал отново бе принуден да спасява сервис гейма си и благодарение на вездесъщия си форхенд, на който придаваше невероятно ускорение, съумя да се спаси от инкасирането на нов брейк. Оттук нататък Рафа коренно промени статуквото на корта и вече той стана този, който диктуваше събитията на корта с перфектно насочените си удари. Това му помогна да върне пробива и да заличи изоставането си, възстановявайки паритета. Макар в ответния си гейм испанецът да бе заплашен от нова загуба на подаването си, той издържа на напрежението, след което се възползва от колебанията на противника си и печелейки четвърти пореден гейм, записа откриващата част на своята сметка.

Вторият сет се разви по абсолютно идентичен начин, тъй като представителят на Гърция отново бе този, който поведе в резултата с ранен пробив. В дебютните минути на частта той постигаше изумителни ъгли с ударите си, след което изчакваше удобен момент да нанесе завършващ удар. В шестия гейм обаче Циципас предприе няколко неуспешни акции към мрежата, които позволиха на именития му опонент да се завърне в резултата. 

Играта на световния №3 се намираше в страхотен подем и при 5:4 в своя полза той, сякаш от нищото, се добра до 2 поредни мачбола на ретур. Точно тогава обаче Стефанос намери верен съюзник в лицето на началния си удар, с който взе инициативата в разиграванията, и не след дълго шампионските точки се превърнаха само в спомен. Ситуацията на корта за секунди се измени, тъй като Надал, който доскоро бе само на точка от титлата, изведнъж се оказа изоставащ с 0:40 в собственото си подаване. 20-кратният шампион от Шлема обаче показа характер и с безценната помощ на дланния си удар спечели 6 поредни точки, за да си осигури поне тайбрек, който официално стана факт след безупречен сервис гейм на гърка.

Тайбрекът бе напълно равностоен и изпълнен с великолепни отигравания от страна и на двамата състезатели. Циципас обаче бе този, който се оказа по-стабилен в решителните мигове на сета, тъй като Надал допусна двойна грешка при 6:6, подарявайки на противника си успеха във втората част.

Решителният сет, подобно на предишните два, бе изпълнен със спиращи дъха отигравания и невероятни размени от дъното на корта. Никой от двамата тенисисти не показваше слабост в който и да е аспект от играта си, което допринесе за изключително високото качество на тениса и пълното изравняване на силите. Сервисът им функционираше по възможно най-добрия начин и ги държеше далеч от неприятности за дълъг период от време.

При 5:4 в полза на Циципас вдъхновената игра на гърка даде своите плодове и го изведе до шампионска точка, която бе отразена от Матадора с брилянтна контраатака, и впоследствие паритетът бе възстановен за 5:5. Последва момент на колебание за Стефанос, който откри пред топ поставения 4 брейкбола. Макар гръцкият представител да спаси първите 3 със смел и офанзивен тенис, то при четвъртия ръката му трепна и след непредизвикана грешка от форхенд, излетял няколко метра аут, манакорецът направи решителна крачка към титлата. Заставайки на сервис линията, Надал нямаше затруднения по пътя си към рекорден 12-и трофей в Барселона!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Великолепен Надал сломи Циципас и триумфира в Барселона за 12-и път! Мирела Николова
Теми:  
atp | барселона | рафаел надал | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook