Веселина Донева дава път на младите тенис съдии

от в 18:27 на 24.02.2016
Tennis.bg

Международният съдия по тенис Веселина Донева взе решение да върне на ITF бронзовата си значка за съдия на стол, съобщиха от БФТ.

„Време е младите ни съдии да си поставят по-високи цели и да направят кариера като професионалисти. Аз съм съдия на стол от 1988 година. През 1993 успешно преминах курса ниво 2 на ITF за бели значки в Атина, а през 1999 – курса ниво 3 на ITF за професионални съдии във Венеция. Тогава бях единствената в цял свят, която успешно взе 2 значки – бронзова за съдия на стол и сребърна за главен съдия“, споделя Донева.

Веселина Донева е добре позната на всички в тенис обществото. Бивша тенисистка от тенис клуб „Академик“ и възпитаничка на Националната спортна академия, тя неуморно ръководи, както всички професионални турнири в България, така и държавни първенства, европейски първенства за ветерани, турнири по плажен тенис. Заедно с дългогодишния си колега Любомир Бадински обучава нови съдии и отговаря за нарядите им.

През 2011 година по настояване на WTA, Веселина премина още един курс на ITF ниво 3 и взе сребърна значка за ръководител съдии. Тогава тя стана част от една много малка група от осем съдии в целия свят, които притежават 3 значки от международна категория.

Въпреки честите отсъствия от дома, Веселина е майка на двама синове. Димитър е студент по физика в Глазгоу, а Йордан е студент първа година в Оксфорд със специалност математика.

„Мъжът ми, Йордан Донев, винаги е бил опората ни през тези трудни години, когато аз бях по турнири, а децата растяха“, казва Веселина. Той е доцент в НСА и международен съдия по водна топка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Веселина Донева дава път на младите тенис съдии Tennis.bg
Теми:  
веселина донева | тенис съдии

Коментари





Следвайте ни в Facebook