Виландер: Григор играе чудесно, но не вярвам да бие подред Надал и Федерер

от в 14:56 на 28.08.2017
Георги Христов

Матс Виландер, бивш №1 в света и носител на 7 титли от Големия шлем, даде ексклузивно интервю за „Телеграф“. В него 53-годишната шведска легенда говори за Григор Димитров, Роджър Федерер и Рафаел Надал преди днешния старт на 137-ия US Орел. Димитров е поставен под номер 7 на турнира от Горлемия шлем в Ню Йорк, като ще стартира в първия кръг срещу чешкия квалификант Вацлав Шафранек.

- Прогресира ли поколението на Димитров, Александър Зверев и Ник Кириос, въпреки продължаващата доминация на Федерер и Надал? И смятате ли, че младите могат да се намесят по-решително в битката за трофеите догодина?
- Мисля, че те вече се намесват. Григор Димитров демонстрира чудесен тенис първо на Australian Open, а сега и в Синсинати. Хубавото на мъжкия тенис в момента е, че в мига, в който някой от големите четирима не е на сцената, се появява някой от по-младите играчи, който веднага е готов да се бори за място на върха. Това се видя тази година при контузиите на Мъри и Джокович, както и миналата година, когато Федерер и Надал също лекуваха травми. Тъжно е, че никой от тези играчи все още не е печелил турнир от Големия шлем, но е добре да виждаме нови лица.

- Преди няколко дни Григор триумфира в Синсинати. Колко далеч може да стигне на US Open?
- Този турнир е чудесна възможност за него. Очевидно е, че играта на Димитров еволюира много тази година и сега в отсъствието на някои от най-големите той ще има много добри шансове да стигне до финалната фаза на турнира. Както казах по-рано обаче, решаващият компонент за успех на Големия шлем е психологическата нагласа, докато въпреки огромния си талант, Димитров е известен точно със своята психическа неустойчивост. Това е големият му недостатък, който го проваляше толкова често досега. В чисто игрово отношение той трябва да поработи върху сервиса си. Първият сервис трябва да стане негово оръжие, което ще му позволи да печели по няколко лесни точки. Нямам предвид задължително да прави асове, а по-скоро да намери начин да печели по-лесно геймовете, в които е на сервис. Григор трябва да намери възможно най-добрата за него психологическа нагласа, която да сваля напрежението от него, но да не го сваля чак толкова, че да го направи разсеян и небрежен. Трудно е, но ако веднъж успее да го направи, ще стане сериозна заплаха за най-големите.

- Настоящата „епидемия“ от контузии тревожна ли е за тениса?
- Не, не мисля. Вижте, тенисът е много изтощителен спорт. Играчите пътуват постоянно, понякога участват на няколко турнира в рамките на месец. Рано или късно системата прегрява, както се казва. Според мен повечето играчи се страхуват от това, че ако си вземат почивка, ще загубят форма и след това резултатите им ще се влошат. Показаното от Надал и Федерер през тази година обаче говори, че изобщо не е задължително да става така. Вземайте си почивка, момчета! Презаредете батериите и се върнете свежи след 2-3 месеца. Никой няма да ви арестува за това!

- Мислите ли, че играта на Роджър Федерер е по-вълнуваща отвсякога?
- До голяма степен да. След като се завърна от контузия, той се научи да разпределя по-добре силите си, да играе по-рационално. На 36 години е много трудно да си във върхова форма и затова той промени значително подхода си. Много често в мачовете му се вижда, че Федерер започва с по-ниско темпо, след което постепенно вдига оборотите. Съперниците му правят обратното - опитват се да го съкрушат в началната фаза на мача, но ако не успеят, както се случва в повечето случаи, в края на срещата именно те са по-изморените и тогава се вижда, че стратегията на Федерер работи отлично.

- Новак Джокович, Анди Мъри и Стан Вавринка имаха сериозни здравословни проблеми този сезон. Вярвате ли, че пак ще играят на най-високо ниво, след като се възстановят?
- Сигурен съм, че няма да имат проблем с това. Те винаги отиват на големите турнири с чудесна психологическа нагласа - спокойни, уверени, концентрирани. Това отношение им донесе много успехи досега и не виждам причина това да не се случва и в бъдеще. Също така Федерер и Надал показаха, че дори да се завърнеш на корта на сериозна спортна възраст и след дълго отсъствие, можеш да си възвърнеш топкондицията и отново да постигаш чудесни резултати. Това, което те направиха, ще служи като вдъхновение за всички след тях.

- Джокович може ли да настигне Федерер и Надал по титли от Големия шлем?
- След невероятните за Джокович 2015 и 2016 година вярвах напълно, че може да изпревари Надал, а след това вероятно и Федерер. Това обаче беше в момента, в който всички бяхме убедени, че Федерер е приключил за големия тенис и повече няма да вдигне купа от Шлема, че вече няма психологическата нагласа, за да постигне нещо подобно. Но сега далеч не съм толкова сигурен. Отново виждаме Федерер и Надал на върха и си мислим „Уау, тези двамата продължават да печелят, те са неуязвими“. Това показва, че може би най-фундаменталният фактор за печелене на титли от Големия шлем е психологическата нагласа. Не форхендът или бекхендът, а именно този шампионски манталитет. Дали Джокович ще успее да се завърне по този начин? Кой знае, много е трудно да се каже.

- Има слухове, че Федерер планира отново да стане №1 и да спечели 20-а титла от Шлема, след което да се оттегли, докато е още на върха.
- Първо, смятам, че това е малко вероятно. И второ, ако действително се случи, би било лошо решение. След всичко, което е постигнал, и след всичко, през което премина, той вече няма какво да доказва. Федерер показа съвсем ясно, че не е готов да се предаде и е решен да се бори за кариерата си. Той няма задължителна нужда от още една титла, за да се почувства по-успешен тенисист или по-завършен спортист. Особено ако тази титла дойде на US Open, евентуално негово отказване не стои на дневен ред. Смятам, че той ще се състезава до момента, в който тялото му позволява.

- Много от звездите на тениса няма да са на тазгодишния US Open. Това ще се отрази ли негативно на зрителския интерес?
- Сложен въпрос. От една страна, Вавринка, Мъри и Джокович ще липсват много, наистина. Особено Новак. Според мен той е един от петимата най-велики тенисисти за всички времена. Тъжно е, че такива чудесни играчи няма да бъдат на един от най-престижните турнири. От друга страна, обаче Джокович направи така, че Надал и Федерер да изглеждат „простосмъртни“, ако мога да се изразя така. Хората разбраха, че те не са непобедими и започнаха да следят мачовете им с по-голямо внимание. Така че кардинално погледнато не смятам, че тази година ще има отлив на зрителски интерес.

- Някой измежду Димитров, Кириос и Зверев има ли шанс да спечели US Open?
- Зверев има най-голям шанс. Кириос е най-непредсказуемият от тримата, докато Димитров ще влезе в надпреварата с огромно самочувствие след трофея в Синсинати. От това, което виждам до момента, Зверев е най-постоянният от тях тримата, годината беше чудесна за него, а освен това е още много млад и тепърва ще се развива. През последните месеци Зверев беше този, който поразчупи статуквото и успя да стресне най-големите. Мисля, че той има всички качества да бъде следващата голяма звезда на тениса. В същото време не ми се вярва, че Григор може да победи последователно Зверев, Надал и Федерер. Така че измежду тримата, които посочихте, без колебание залагам на Зверев.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Виландер: Григор играе чудесно, но не вярвам да бие подред Надал и Федерер Георги Христов
Теми:  
us open | григор димитров | матс виландер

Коментари





Следвайте ни в Facebook