Виландер: Мъри не направи нищо погрешно, но Григор изигра един великолепен мач

от в 13:36 на 01.09.2023
Мирела Николова

През вчерашния ден Григор Димитров надви бившия №1 Анди Мъри за четвърти път в кариерата си, постигайки категоричен успех над британеца с 3:0 сета във втория кръг на тазгодишния US Open. Нашият сънародник бе безпогрешен във всяко едно отношение и изцяло надигра именития си съперник, за да продължи напред към третия етап и да оформи сблъсък с Александър Зверев. След двубоя представянето на Димитров бе коментирано от седемкратния "мейджър" шампион Матс Виландер, който не спести похвалите си по адрес на най-добрия ни тенисист и каза следното за Eurosport:

"Първоначалният план на Мъри беше да се задържа възможно най-много в разиграванията, да движи максимално Димитров по ширината на корта, но Григор бе напълно подготвен за това. Българинът показа брилянтна защита на моменти и най-важното - бе достатъчно търпелив, държеше топката в игра и не прибързваше. Не бих казал, че Мъри направи нещо погрешно през днешния ден, а по-скоро Димитров изигра един великолепен мач. 

В първия сет след няколко поредни много продължителни и изтощителни гейма последва значителен спад в нивото на игра на британеца, но това беше напълно очаквано с оглед на по-напредналата му възраст. Това обаче се получи в един много неблагоприятен момент за Мъри, тъй като в следствие на него Григор поведе с 5:3. Трябва да отбележим и че Григор остана верен на своята стратегия до последно, тъй като през цялото време изпълняваше подсечени бекхенди, държеше топката ниско, не прибързваше. Той продължава да играе великолепен тенис и постигна напълно заслужена победа. 

На мен ми е изключително любопитно дали с този си стил на игра, включващ множество слайсове и бягане от бекхенда, Григро ще има шанс срещу по-младите тенисисти. Това е една много добре позната стратегия, но не съм сигурен, че би била успешна срещу новото поколение играчи, които играят с голяма доза агресия. 

Днес Григор бе значително по-добре подготвен физически спрямо Анди, чийто език на тялото беше доста негативен в някои периоди от срещата. Двамата са много добри приятели, тренират често заедно и е много трудно да се изненадат взаимно. След като загуби първия сет, играта на Мъри постепенно започна да деградира и той се поддаде на тези негативни емоции. Сигурен съм, че той ще продължи да играе и да тренира, разполага с още известно време пред себе си и мисля, че ще го гледаме още известно време в игра", каза Виландер.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Виландер: Мъри не направи нищо погрешно, но Григор изигра един великолепен мач Мирела Николова
Теми:  
atp | us open 2023 | анди мъри | бгтенис | григор димитров | интервю | любопитно | матс виландер

Коментари





Следвайте ни в Facebook