Властите в Австралия изясниха: Ето защо Джокович ще може да играе в Мелбърн

от в 18:12 на 04.01.2022
Диана Андреева

През последните месеци една от най-обсъжданите теми в тенис пространството бе участието на Новак Джокович на Аустрелиън Оупън, след като организаторите обявиха, че само ваксинирани играчи ще бъдат допуснати да се включат в надпреварата в Мелбърн. Днес сърбинът официално потвърди, че ще вземе участие в Откритото първенство на Австралия и с новитата зарадва своите почитатели, но същевременно привлече към себе си и вълна от негативни коментари и критики, защото по негови думи е допуснат до надпреварата със специално медицинско разрешение, което допуска дори и неваксиниран играч да пристигне на континента.

След недоволството в социалните мрежи местните власти и Тенис Австралия бяха принудени да реагират на създалата се ситуация. Те категорично отрекоха обвиненията по свой адрес и дадоха светлина относно това как всъщност е било взето решението по казуса с Новак Джокович, а ето и точните думи на казаното от правителството на Виктория:

"Правителството на Виктория работи в тясно сътрудничество с Tennis Australia, за да създаде независим и строг процес за оценка на исканията за медицински изключения на Australian Open. Всеки играч, на когото е предоставена подобна привилегия, е преминал през двуетапен, независим процес, за да се потвърди, че има медицински казус, който позволява дори и без ваксина против COVID-19 играчитеда пристигат в Австралия. 

Исканията за медицинско освобождаване се отправят първоначално към Tennis Australia. Ако бъде одобрено от независим панел, създаден от местната федерация по тенис, заявлението след това се преглежда от Независимия панел за преглед на медицински изключения (IMERP), който е създаден от Викторианското министерство на здравеопазването и се състои от висококвалифицирани медицински специалисти, с опит в кардиологията, спортната медицина и имунологията. Личната информация за всеки състезател се прикрива и процесът е напълно анонимен." - завършва изявлението.

Официалните изключения, одобрени от австралийските власти са следните, но кое точно съвпада със здравословното състояние на Джокович, не е известно на тенис света:

  • Ако играчът има история на антифилаксия (остра алергична реакция) към някой от видовете одобрени ваксини против COVID-19
  • Ако играчът е претърпял "сериозно неблагоприятно събитие" след поставяне на първа доза ваксина, който е довел до необходимост от хоспитализация или значително увреждане
  • Ако в момента играчът се намира в тежко медицинско състояние
  •  Ако през последните шест месеца играчът се е сблъскал с възпалително сърдечно заболяване

Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Властите в Австралия изясниха: Ето защо Джокович ще може да играе в Мелбърн Диана Андреева
Теми:  
atp | Tennis Australia | Австралия | джокович | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook