Връщаме се 20 години назад, когато Федерер спечели първата си ATP титла

от в 21:21 на 04.02.2021
Мирела Николова

През своята дългогодишна и повече от забележителна кариера Роджър Федерер прави истинска революция в тениса и поставя редица рекорди, много от които остават неподобрени и до ден днешен. Швейцарецът е спечелил 103 титли на ниво АТР, като 20 от тях са от Големия шлем.

Несъмнено обаче първата от тях, спечелена на 4 февруари през далечната 2001 г. в Милано, е една от най-специалните и значими за него. На финала Маестрото побеждава Жулиен Буте с 6:4 6:7(7) 6:4 и добавя първи трофей към пребогатата по настоящем колекция награди от елитни надпревари. 

Макар тогава да е само на 19 години, Федерер се намира на 27-мо в световната ранглиста и излиза като фаворит в мача си срещу ранкирания под номер 67 съперник. Швейцарецът определено е бил спряган за една от бъдещите звезди на спорта, но никой не се е наемал да прогнозира с точност кога ще изгрее на тенис небосклона.

"Не излязох на корта, мислейки, че ще спечеля титлата, но знаех, че играя добре на закрито", признава Федерер след първия си триумф. "Година по-рано играх финали в Базел и Марсилия и въпреки че показах невероятна игра, в крайна сметка загубих. Тогава бях наистина обезсърчен и си помислих: "О, Боже, никога няма да спечеля турнир". Когато вдигнах купата на надпреварата в Милано, изпитах огромно облекчение и въодушевление от постигнатото. Казах си: "Поне вече имам една титла". Това беше голям момент за мен."

Бутe заявява, че е бил убеден в бляскавото бъдеще на Федерер, но не е успял да предвиди, че ще спечели още 102 титли и ще се превърне в едно от най-големите спортни величия. След години той се пошегувал с Роджър, като му припомнил за знаменития финал: "Представи си, че ако бях спечелил този мач, кариерите и постиженията ни можеха да се разменят", а швейцарецът се засмял и отвърнал: "Да, вероятно". 

Никога не можем да сме сигурни какво би се случило занапред, ако през 2001 г. Буте бе триумфирал с титлата, но едно нещо е безспорен факт - 20 години по-късно Роджър Федерер продължава да пренаписва историята на тениса и всички с нетърпение очакваме завръщането му на турнира в Доха!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Връщаме се 20 години назад, когато Федерер спечели първата си ATP титла Мирела Николова
Теми:  
atp | любопитно | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook