Все още далеч от най-добрите: Надал се бори до последно, но Де Минор се оказа твърде силен

от в 18:05 на 17.04.2024
Калоян Соколов

Рафаел Надал остави отлично впечатление на първата си клей надпревара от 2 години насам и показа, че въобще не толкова далеч от нивото на най-добрите тенисисти в света, но Алекс Де Минор се оказа твърде силен към момента за Матадора и го отстрани във втория кръг на турнира в Барселона, с резултат 7:5 6:1 за малко повече от 110 минути игра. 22-кратният "мейджър" носител се бори достойно през целия мач и дори в определени моменти имаше инициативата, само че липсата на игрова практика натежа в решителните моменти и не позволи на бившия номер едно да мисли за постигане на успех на световния номер 11.

Все пак Кралят на клея може да извлече множество позитиви от завръщането си на корта и определено се очертава като опасен съперник на предстоящите клей надпревари, ако натрупа малко повече игрови ритъм и остане относително здрав. Победата изпрати Де Минор в 1/8-финалите, където ще премери сили с един измежду Даниел Алтмайер и 16-тия поставен Артур Фис, а Рафа ще се надява да е в достатъчно добро здравословно състояние, за да се включи на Мастърса в Мадрид, който стартира на 26-ти април.

Темпото в самото начало беше видимо високо за Надал, който изоставаше в почти всяко едно разиграване и световният номер 11 осъществи пробив още в първия гейм на мача. Впоследствие Де Минор затвърди своето предимство и дори имаше възможност да удвои преднината си, но тогава Рафа превключи на съвсем друга предавка и спаси подаването си, след като зарадва зрителите със серия от мълниеносни атаки. Матадора се чувстваше по-комфортно на корта с всяка изминала минута и вече именно той задаваше ритъма на разиграванията, а много скоро станахме свидетели на рибрейк, дошъл след неспасяем бекхенд уинър по диагонала на 12-кратния шампион.

Бившият номер едно продължи да доминира на корта, като в един момент достигна до десет поредни спечелени точки на собствен сервис, докато финалистът от Ротердам беше поставен под постоянна заплаха и трябваше да отразява скрит сетбол в 8-ия гейм, само че отреагира перфектно, пласирайки печеливш удар от форхенд и имахме паритет в резултата при 4:4.

Играта продължи равностойно до 5:5, когато Де Минор провокира грешка от обратния удар на Надал и достигна до три брейкбола, а испанецът предаде сервис гейма си с нов сгрешен бекхенд и откриващият сет скоро беше спечелен от по-високо ранкирания тенисист, който се нуждаеше от цели 70 минути, за да наложи волята си над манакореца.

Четвъртият поставен усети моментното си физическо преимущество спрямо своя съперник и вкара умело в употреба своите къси топки, които бяха главната причина за достигането му до точка за пробив в дебютния гейм на втората част. Рафа обаче нямаше намерение да се предава и спаси подаването си. Де Минор се опитваше да засилва темпото все повече и Надал трябваше да изтиска и последния си запас от физически сили, опитвайки се да остане равностоен.

Матадора блестеше със страхотна контра игра и излекува съперника си с неговото собствено лекарство, изпълнявайки превъзходна къса топка, за да достигне до геймбол. За съжаление на феновете на трибуните, то австралиецът усещаше, че сега е точният момент да пречупи своя съперник и го остави на мястото с фамозен минаващ удар от бекхенд, който му позволи да пробие за преднина от 2:1.

Оттам насетне по-високо ранкираният тенисист не изпусна инициативата и се пребори за реализирането на още един брейк, надделявайки в изключително оспорван пети гейм, а малко по-късно вече можеше да се поздрави с крайната победа в двубоя!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Все още далеч от най-добрите: Надал се бори до последно, но Де Минор се оказа твърде силен Калоян Соколов
Теми:  
atp | алекс де минор | барселона | Обзори | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook