Все още далеч от нивото на топ 10: Руне се разправи с Тийм в Монте Карло и е 1/8-финалист

от в 19:22 на 12.04.2023
Мартин Петков

Холгер Руне вдигна високо летвата и очакванията към себе си с представянето си в края на миналия сезон, когато обедини сили с един от най-реномираните треньори в света на тениса - Патрик Муратоглу, който през последните шест месеца в ролята на постоянен наставник на 19-годишния датчанин му помогна да спечели дебютната си Мастърс 1000 титла и да пробие в топ 10 на класацията на АТР. В хода на миналата седмица обаче двамата оповестиха края на сътрудничеството си, с което френският специалист вече няма да е неотлъчна част от щаба на тийнейджъра, но въпреки това през днешния ден намери място в "бокса" на световния номер 9 при откриващия му мач на турнира в Монте Карло.

Руне, който неведнъж в юношеските си години е споделял любовта си към клея, печелейки Ролан Гарос в тази възрастова категория, именно на Откритото първенство на Франция през миналия сезон направи големия си пробив в мъжкия тенис, надделявайки над Стефанос Циципас, за да намери място в четвъртфиналната фаза. На старта в Княжеството пък датчанинът днес постигна нов успех над състезател с впечатляващи успехи на червени кортове в последното десетилетие в лицето на Доминик Тийм, който намирайки се далеч от най-добрите си дни на в своята кариера, далеч не съумя да се противопостави на младежа и шестият поставен в схемата потегли победоносно след час и 33 минути игра - 6:2 6:4. По този начин скандинавецът вече е сред последните 16 в Княжеството, като следващото изпитание на пътя му се явява победителят измежду Матео Беретини и Франсиско Серундоло.

Още от първите моменти в двубоя ясно личеше желанието на Руне да определя темпото на игра, като успяваше рано да взима топката при ударите си, което покачваше агресията в действията му и не оставяше почти никакво време за реакция на бившия шампион от US Open. Австриецът все пак намираше противодействие срещу комбинациите на тийнейджъра, като пласираше дълбоко началните си удари и дори спаси брейкбол, за да поддържа равенството. Тийнейджърът обаче прогресивно покачваше нивото си с всяка изминала точка, при което ударите му неизменно започнаха да се превръщат в печеливши такива и под знака на изумителните 17 уинъра срещу едва 2 непредизвикани грешки, то датчанинът навлезе в серия от пет поредни спечелени гейма, донесли му успеха в откриващия сет.

С настъпването на втората част бившият номер три намираше все по-често силните оръжия в репертоара си, като постепенно форхендът заработи на изключително високо равнище и той наглед необезпокоявано причисляваше подаванията си на сервис към актива си. Тийнейджърът на свой ред продължи да е все така безупречен от гледна точка на моментите си начален удар, което му позволи да концентрира вниманието си върху подаването на Тийм, който в старанието си да е агресивен допускаше прекомерен брой неточности в завършващата фаза на комбинациите си и след поредица от интензивни размени от дъното на корта, то по-високоранкираният тенисист проби в седмия гейм.

Впоследствие "Доминатора" дочака своя късен шанс в срещата, дошъл при сервис на скандинавеца за победата, когато достигна дебютните си брейкболи за мача, но Руне остана хладнокръвен и стори необходимото, за да се завърне в резултата от 15:40, узаконявайки триумфа си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Все още далеч от нивото на топ 10: Руне се разправи с Тийм в Монте Карло и е 1/8-финалист Мартин Петков
Теми:  
atp | доминик тийм | монте карло | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook