Всичко което трябва да знаете за Australian Open (мъже)

от в 20:12 на 13.01.2019
В
Първият турнир от Големия Шлем за годината ще започне след броени часове, а всички ние, тенис феновете, тръпнем в очакване на множество зрелищни мачове, епични битки, гръмки изненади и най-вече се надяваме на едно подобаващо представяне от страна на Григор Димитров. Но преди да започнем анализа на предстоящото издание на турнира, нека да видим случилото се през последните 10 години...

Australian Open - От 2009-та насам


Nadal Australian Open 2009 5.jpg2009 - Поредният финал от Шлема, в който участват двамата колоси на съвременния тенис - Рафаел Надал и Роджър Федерер. Поредната 5-сетова битка между двете живи легенди на този спорт - само седем месеца след паметния финал на Уимбълдън. Надал е бърз, прекалено бърз - отдава му се защитата, но умее и да атакува. И Федерер обаче има няколко трика, скрити в ръкава си. Той на два пъти наваксва изоставане от сет в мача преди Рафа да превключи на непобедимия си режим в петия сет. Той го печели доста категорично - 6:2. Награждаването - емоционално. Великият Федерер проронва сълзи от тъга - Надал успява да го победи на всяка една настилка в турнирите от Шлема - първо Ролан Гарос, след това любимия Уимбълдън, а сега и АО. Тогава Рафа прегръща именития си съперник, утешавайки го - нов красив момент от Резултат с изображение за nadal federer australian open 2009 cryingтози грандиозен мач, показващ класата на този спорт. Осем години след това Федерер и Надал щяха да се озоват на същото място, Роджър отново щеше да плаче, но нещата щяха да са малко по-различни - двамата обаче едва ли можеха да си представят това по онова време...

 

 

2010 Осми (!!!!) пореден финал на турнирите от Големия Шлем за Роджър Федерер. Този път обаче не срещу Надал. Испанецът получава контузия в коляното в четвъртфиналния си мач и е принуден да се оттегли от турнира. Човекът, отстранил Рафа - това е талантливият млад шотландец Анди Мъри. Той достига до финала на АО, като за втори път се изправя срещу Маестрото във финал на Мейджър (преди това на ЮСО 2008). Резултатът е същият - победа с 3:0 за Федерер - той печели своята 16-та титла от Шлема. Анди обаче дава заявка, че името му ще се среща в напредналите фази от Шлемовете все по-често и по-често.

Резултат с изображение за australian open 20112011 - Едно истинско чудовище в тениса се ражда. Да, Новак Джокович спечели дебютната си титла от Шлема на АО 2008, но този път го направи по един фамозен начин. Сърбинът загуби само един сет в курса на целия турнир, демонстрирайки огромно израстване спрямо предишните години. Новак побеждава на полуфинал защитаващия титлата си Федерер в последователни сетове, а на финала надделява над миналогодишния финалист - Анди Мъри, отново с 3:0. Това бе и началото на една страховита година от страна на Джокович - не, не само година, няколко години, в които той щеше да бъде неизменно в Топ 3, доминирайки спорта. Вече светът на тениса трябва да се съобразява с Big 3, а не както преди - двамата титани Надал и Федерер. Джокович също извоюва мястото си в тази елитна група.

Резултат с изображение за australian open 20122012 - Побиват ме тръпки, сетя ли се за този финал. Какви гладиатори гледаме на финала на Аустрелиън Оупън. ,,Това са нечовеци!" - факт. Джокович - какво може да спре този човек? На полуфинала Ноле надигра един по-зрял Мъри в пет тежки, изтощителни сета, в мач, продължил пет часа. А Надал - той отново отстранява Федерер, този път в четири сета. ,,Приготвяйте пуканките - задава се нов Джодал!" С една подробност - Новак имаше предимство - той бе спечелил шест поредни финала срещу Матадора през 2011-та. Но Надал е борец, това няма да го сломи - още повече, ще му даде допълнителна мотивация за финала. Резултат с изображение за australian open 2012И това се вижда - на финала на АО 2012 двамата са абсолютно равностойни, почти нищо не ги дели, за разлика от предишните им четири мача, където сърбинът имаше явно превъзходство. Този път станахме свидетели на един маратон, продължил 5 часа и 53 минути. Джокович губи с пробив в петия сет, но не - той не се предава, връща пробива, отново пробива при 5:5, а след това печели и подаването си за крайното 7:5. Надал тогава еизпитва чувството, което Федерер изпита три години преди това... Финалът бе запомнен и с любопитна ситуация - двамата не можаха да стоят прави на награждаването и поискаха столчета, на които да си отпочинат. А Новак подава бутилка вода на съперника си, потънал в мисли заради загубата си.

Резултат с изображение за australian open 2013 djokovic2013 Новак Джокович - нещо ново? Феноменалният сърбин отново изнася чудовищно представяне през целия турнир. Със сигурност Давид Ферер може да потвърди тази теза, след като спечели едва пет гейма в полуфиналния им мач. А мачът в четвърти кръг между Ноле и Вавринка, играещ тенис, който много специалисти определиха като извънземен, отново показа непримиримостта на сърбина - той печели този фестивал на тениса след 12:10 в петия сет. На финала Джокович среща познат съперник - Мъри. Първите два сета са изключително близки - и двата свършват след дълъг гейм. Британецът печели първия - сърбинът печели втория. Това му трябваше на Новак, за да се развихри. Той взима следващите два сета категорично, печелейки трети пореден трофей в Мелбърн!

Резултат с изображение за australian open 20142014 - На финала има познато лице. Но това не е Новак Джокович, а Рафаел Надал. Той се изправя срещу тенисист, набиращ огромна сила от последната година насам. Тенисист, който след дълги години в сянката на великия си сънародник, лека-полека започна да се откъсва от нея. Тенисист, който съумя да прекрати хегемонията на терминатора Джокович на четвъртфинал след 9:7 в петия сет в повторение на миналогодшината им епика на осминафиналите. Това е именно Станислас Вавринка. Стан печели първия сет след фамозен тенис, а малко след началото на втората част Матадора получава силни болки в кръста. Вавринка печели лесно втория сет, а Рафа обмисля отказване. Но не - това е финал на Голям Шлем; отказването не е под въпрос. Надал се завръща в мача, заигравайки леко по-добре в третата част и учудващо печелейки я. Все пак Вавринка се отърси от стреса и съумя да спечели след четири сета, отново демонстрирайки страховит тенис. Веднага след края на мача швейцарецът обяви, че официално сменя името си от ,,Станислас" на ,,Стан".

Резултат с изображение за australian open 20152015 - На полуфинала ставаме свидетели на третата част от трилогията ,,Джокович - Вавринка" на Аустрелиън Оупън. Отново двамата демонстрират невъзможни отигравания, фамозни удари, страховити разигравания, феноменални точки. Отново се стига до пети сет. Там Стан пропуска лесна възможност за ранен пробив, а скоро Джокович грабва своята и набира скорост, която е прекалено бърза за опонента му. Петият сет завършва с геврек в полза на Новак, а Стан признава, че не е издържал психически. Анди Мъри пък на полуфинал среща Томаш Бердих. Губи първия сет след оспорван тайбрек, но впоследствие премазва чеха, за да се класира на поредния си финал в Мелбърн. Там, подобно на мача им от 2013-та, първите два сета завършват след дълги геймове, които двамата си размениха. В третия сет обаче сърбинът се нуждаше само от един пробив, а в четвъртия, подобно на полуфиналния си мач, не даде нито един гейм на опонента си.

Резултат с изображение за australian open 2016 djokovic2016 - Отново извънземен Джокович грабва шеста титла от АО, отново срещу Мъри на финал, без да му дава сет. Сърбинът демонстрира зловещ тенис още от четвъртфиналите, където обезличи Кей Нишикори, а на полуфинала тотално надигра великия Федерер през първите два сета, като в крайна сметка взе мача в четири. Пътят на Мъри бе по-сложен, като на четвъртфинал той отново отстрани Давид Ферер, а на полуфинал трябваше да играе пет сета, за да премине през Милош Раонич. На финала Ноле бе безпощаден, давайки само гейм на британеца в първия сет, а във втория и третия спечели съответно със 7:5 и 7:6(3).

Резултат с изображение за australian open 20172017 - Никой не очакваше такова развитие на турнира... Новак Джокович претърпя загуба във втория кръг на надпреварата - една от най-големите изненади в последно време. Тогавашният номер 1 Мъри загуби в четвърти кръг от Миша Зверев - отново огромна изненада. Другите двама члена на т.нар. ,,Голяма четворка" като цяло бяха извън сметките за спечелване на турнира. Федерер прекрати сезон 2016 след Уимбълдън и се свлече до 17-то място в ранглистата, а Надал видимо не се намираше в най-добрата си форма преди старта на турнира, бидейки на 9-то място. И двамата лекуваха контузии в края на изминалия сезон. Но и Резултат с изображение за australian open 2017двамата показаха защо са шампиони. Федерер реализира четири поредни победи срещу тенисисти от Топ 10, за да се добере до финала, а Надал отстрани Зверев, Монфис, Раонич и Григор Димитров в един от мачовете на годината. Така двамата се срещнаха на финал на Голям Шлем за пръв път от 2011-та насам. И двамата искаха титлата силно. Този път обаче Федерер повеждаше със сет на два пъти, като в петия Матадора поведе с 3:1. Тогава Роджър заигра изключително силно, а бекхендът му, дълги години експлоатиран от форхенда на Надал, се превърна в оръжие от изключително висок калибър. Маестрото обръща сета, печелейки пет поредни гейма за 6:3 в петата част. Той е на върха на света - драматичен момент, в който се използва ястребовото око, означава титла за швейцарския ветеран. Той отново плаче - но този път от радост.

Резултат с изображение за australian open 20182018 - Този път Джокович и Мъри трябваше да се лекуват от контузии в края на сезон 2017. Мъри даже не зае участие в турнира, а Джокович достигна до четвърти кръг, където бе надигран в последователни сетове от младия кореец Хьон Чунг. Надал достигна до четвъртфинала, но в петия сет трябваше да се откаже срещу Марин Чилич поради контузия. Хърватинът достигна и до финал, където трябваше да се изправи с един Федерер, който не загуби нито един сет до финала на турнира. Роджър бе феноменален до последния мач, когато някак Марин му влезе под кожата. Швейцарецът имаше предимство през целия мач, но Чилич все успяваше да се върне. Критичният момент бе в петия сет, когато Федерер отрази два брейкбола в първото си подаване, а след това мигновено проби. В крайна сметка сетът приключи категорично за Маестрото след 6:1. По този начин той изравнява рекорда на Джокович от шест титли в Мелбърн.

 

А сега нека да вникнем в схемата на AO 2019


Резултат с изображение за djokovic us open 2018След невероятна втора половина на сезон 2018 Новак Джокович се завръща на трона на мъжкия тенис. Той спечели Уимбълдън и ЮС Оупън и силно иска да повтори постижението си от 2015-та и 2016-та, а именно Голям Шлем (шампион и на четирите турнира едновременно).

Новак запова участието си срещу американския квалификант Мичел Крюгър, срещу когото трудно ще срещне затруднения, а във втори кръг ще срещне познато име в лицето на завръщащия се от контузия Жо-Вилфрид Цонга или мощния словак Мартин Клижан. След това Джокович ще се изправи вероятно срещу един измежду младите надежди на мъжкия тенис Танаси Кокинакис или Денис Шаповалов. В четвърти кръг Ноле ще трябва да премине тест, изправи ли се срещу все по-силно играещия руснак Даниил Медведев.

Резултат с изображение за djokovic doha 2019Новак игра в два турнира през новия сезон - демонстративния в Абу Даби и този от серията АТР 250 в Доха. В емирството Джокович категорично премина през Хачанов с 2:0, а на финала трябваше да се бори със зъби и нокти срещу Кевин Андерсън в мач, по нищо приличащ на демонстративен. В Доха сърбинът срещна проблеми още във втория кръг на надпреварата, където трябваше да наваксва изоставане от един сет срещу унгареца Мартон Фучович, а на четвъртфинал се справи с Николоз Басилашвили - отново след три изтощителни сета. На полуфинала изглеждаше, че Джокович си е подсигурил мястото в решаващия мач, водейки със сет и пробив на Роберто Баутиста Агут, но точно тогава испанецът заигра феноменално и успя да обърна сърбина, а впоследствие и да спечели турнира. Световният номер едно още в Абу Даби показа силната си амбиция - той не иска да губи нито един мач. Срещата в Доха между Агут и Джокович показа, че на сърбина изобщо не му е безличен турнирът, като даже счупи и ракета в знак на ярост. Ще успее ли Джокович да вдигне играта си на ново ниво, когато най-много се нуждае това? - Най-вероятно да.

Резултат с изображение за rafael nadal 2018Вторият поставен Рафаел Надал започва срещу домакина Джеймс Дъкуърт, като във втори кръг го очакват Матю Ебдън или Ян-Ленард Щруф. След това Матадорът най-вероятно ще се изправи срещу младата надежда на австралийския тенис - Алекс де Минор, който спечели турнира в Сидни. Мине ли през него, на осминафинал Рафа ще се изправи срещу Шварцман или Едмънд, които също могат да се окажат коварни.

Сезон 2018 бе приказен за испанския левичар до полуфиналния мач на Уимбълдън. В тази епика, продължила два дена, старият му познайник Джокович успя да надделее. От тогава Надал често не успява да завършва турнирите, без да се откаже, с единственото изключение, че спечели Мастърса в Торонто. След като се отказа от полуфиналния мач срещу Дел Потро на ЮС Оупън, Рафа не участва на нито един турнир повече, като ранкингът му по този начин се превърна в лесна плячка за гладния сърбин.

Резултат с изображение за rafael nadal abu dhabi 2019Надал, подобно на Джокович, участва на турнира в Абу Даби, където бе победен от Кевин Андерсън, а след това се отказа от мача за трето място. Испанецът бе заявил и участие в Бризбейн, но се отказа малко преди първия си мач там, за да се подготви възможно най-добре за Аустрелиън Оупън. И все пак подготовката му все още е под въпрос, а дали испанецът няма да получи и нова контузия в курса на турнира - предстои да видим.

 

 

Трети поставен е защитаващият титлата си Роджър Федерер. Маестрото има коварен жребий, като в първи кръг ще срещне Резултат с изображение за federer loss to andersonДенис Истомин - сензацията на изданието от 2017-та, като във втория ще се изправи срещу Тацума Ито или завръщащия се от наказание Дан Евънс. В трети кръг Федерер го очаква опасно препятствие в лицето на Гаел Монфис, а на осминафинал швейцарецът ще трябва да се справя най-вероятно срещу силно играещите Николоз Басилашвили или Стефанос Циципас.

Федерер изпрати един нелош сезон 2018, макар че със сигурност Маестрото имаше какво повече да желае. На любимия си Уимбълдън той допусна обрат срещу Кевин Андерсън, а на ЮС Оупън загуби от Джон Милман в четвърти кръг заради тежките метеорологични условия. Все пак Роджър завърши годината подобаващо. В Париж достигна полуфинал, където с Новак Джокович направиха един от мачовете на сезона. На финалите на АТР в Лондон, макар че допусна изненадващо поражение от Кей Нишикори в началото, Федерер бързо вдигна нивото си на игра и достигна полуфинал, загубен от Александър Зверев. Зверев впоследствие победи и Новак Джокович на финала, което само говори за силната игра на германеца.

Резултат с изображение за federer hopman cup 2019Федерер започна 2019-та с участие на Хопман Къп, заедно с Белинда Бенчич. Швейцарецът не загуби нито един сет, когато му се налагаше да играе на сингъл, като дори обезличи и Зверев на финала след 6:4 6:2. Впоследствие Швейцария спечели и надпреварата след драматичен сблъсък на смесени двойки, а чрез представянето си Федерер даде заявка, че формата му позволява да вземе трофея от АО за трета поредна година.

 

Резултат с изображение за alexander zverev atp finals 2018Четвърти поставен е младият Александър Зверев. Схемата на Зверев не изглежда особено трудна, което би му дало шанс да се изяви на турнирите от Големия Шлем; нещо, което убягва на германеца. В първи кръг той ще се изправи срещу Аляж Бедене, във втори срещу един от франзуците Уго Юмбер или Жереми Шарди, като в третия кръг вероятно ще го очаква Жил Симон. Задачата на Саша вече става особено тежка в четвърти кръг, когато той потенциално ще трябва да се изправи срещу един измежду Милош Раонич, Ник Кирьос, Стан Вавринка или Ернест Гулбис - тенисисти, които са изключително трудни за побеждаване.

Резултат с изображение за zverev hopman cup 2019Сезон 2018 завърши изключително силно за Зверев, който спечели финалите на АТР след победи над Джокович и Федерер. Младокът също има и титла от сериите Мастърс в Мадрид, където на финала надигра клей-специалиста Доминик Тийм. Тогава Саша не загуби нито веднъж подаването си в курса на целия турнир.

Зверев, подобно на Федерер, започна 2019-та с участие на Хопман Къп, където спечели всичките си мачове на сингъл от груповата фаза преди да срещне Маестрото. Като цяло германецът демонстрира силна форма и определено могат да се очакват подвизи от него на предстоящия турнир.

 

Прожектирани четвъртфинали


Новак Джокович - Кей Нишикори


Александър Зверев - Доминик Тийм


Марин Чилич - Роджър Федерер


Кевин Андерсън - Рафаел Надал


Ранкингът определя тези тенисисти да достигнат до последните осем на турнира, но реалността не е съвсем същата. Най-вероятната двойка, която може да достигне четвъртфиналите, са Джокович и Нишикори, предвид формата на двамата тенисисти. Тогава Джокович би имал ,,абонат" насреща, след който лесно да се класира за полуфиналите.

Зверев и Тийм не изглежда като мач, който ни предстои да видим скоро, поради две причини. Едната - ужасната форма на австриеца, който загуби и трите си мача в Абу Даби, както и откриващия си мач в Доха, и втората - трудният опонент на Зверев в четвърти кръг, както и фактът, че германецът не се представя на ниво в турнирите от Шлема.

Повторение на миналогодишния финал е възможно да видим, но схемата на Чилич е пълна с ,,подводни камъни", които могат да осуетят амбициите на високия хърватин. Чилич също се и отказа от участие на турнира в Пуна, което говори съмнително за здравословното му състояние. Федерер, от своя страна, покаже ли тениса от Хопман Къп, не би трябвало да допусне изненада.

Андерсън ще трябва да се справя вероятно с Тиафо във втори кръг, но това не би трябвало да спре южноафриканеца. Той мже да очаква труден опонент в четвърти кръг, когато евентуално би се изправил срещу Джон Иснър или Григор Димитров, а съмнителната форма на Рафа сама по себе си може да означава, че Матадорът няма да се представи добре на турнира. Все пак това е тенисист, който никога не бива да бъде отписван, като предстои да видим как той ще развие играта си с течение на АО.

 

Нека да видим кои са ,,Dark Horses" - тенисисти с по-заден ранкинг, способни на дълбоко достигане в турнира


Танаси Кокинакис - Австралиецът победи Федерер в Маями през изминалата година и често демонстрира високо ниво на игра, само че множество контузии възпират младока от по-нататъшно развитие. Той ще започне срещу Таро Даниел, като във вторъ кръг можем да станем свидетели на сблъсък между него и Денис Шаповалов. Успее ли да стигне до трети кръг обаче, Танаси надали ще може да продължи напред в турнира, защото там вероятно ще трябва да се изправи срещу Новак Джокович.

Стан Вавринка - Шампионът от 2014-та се завръща от контузия, но демонстрира чудесна игра в Доха. Всички знаем, че когато Стан заиграе на своето си ниво, той става почти непобедим. Вавринка се превръща в ,,Стенимъл" точно по време на турнирите от Големия Шлем, което е лоша новина за предстоящите му съперници. Неговият жребий обаче хич не е лек.

Ернест Гулбис - Латвиецът, достигнал до номер 10 през 2014-та, ще се изправи в първи кръг именно срещу Вавринка. Ернест също се бори с контузии в последните години, като преди миналогодишния Уимбълдън бе изпаднал извън Топ 500. Но Гулбис видимо вече се завръща в голямата игра, достигайки финал в Стокхолм, както и четвъртфинал в Пуна, загубен от ветерана Иво Карлович.

Ник Кирьос - Може би най-опасният непоставен тенисист. Кирьос определено не отговаря на ранкинга си, който му определя 51-во място в света. Съсредоточи ли мислите си върху тениса, Ник е способен на всичко. А на какво по-добро място може да се развихри австралиецът от домашния си турнир от Големия Шлем?

Томаш Бердих - Чехът се завръща от контузия и демонстрира завидна форма, стигайки финала на силния турнир в Доха миналата седмица. Схемата на Бердих може да му позволи да стигне напред в турнира, като мач срещу Надал в четвърти кръг изглежда възможен.

 

Анди Мъри


Резултат с изображение за andy murray 2019 press conference5-кратният финалист в Мелбърн обяви в емоционална пресконференция преди няколко дена предстоящото си оттегляне от професионалния тенис поради контузия в бедрото, което не спира да го боли. Британецът все пак през годините е показвал огромното си желание за победа многократно, а едва ли това ще се промени дори и в края на кариерата му. Жребият на Анди обаче не изглежда лек, защото в първи кръг ще трябва да се изправи срещу намиращия се в страховита форма Роберто Баутиста-Агут. Спечели ли, вероятно ще трябва да се изправи срещу засилващия се Джон Милман, а в трети кръг го очаква Хачанов. Всичко това изглежда прекалено сложно, но не кой да е, а именно Мъри е способен да спечели срещу тези съперници в сегашното си състояние.

 

И не на последно място... Григор Димитров


Резултат с изображение за григор димитров australian open 2019Григор със сигурност може да определи Аустрелиън Оупън като най-силния си турнир от Шлема. На два пъти Гришо достигна четвъртфинал в Мелбърн, както и веднъж полуфинал през 2017-та. Настилката и условията са перфектни за българина, който също разполага и с приятен жребий в тазгодишното издание на турнира. В първи кръг той ще се изправи срещу Янко Типсаревич, който не е играл професионален мач през цялата 2018-та, а във втори го очакват Пабло Куевас или Душан Лайович. В трети кръг възможен опонент е Иснър, който досега не се е представял в Мелбърн, което означава, че Димитров спокойно може да достигне до осминафиналите. Там задачата му става доста сложна, защото най-вероятно ще трябва да се изправи срещу Кевин Андерсън, намиращ се във великолепна форма. И все пак нашата първа ракета е способна и на още по-дълбоко навлизане в турнира, стига да играе тениса, на който всички знаем, че е способен.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Всичко което трябва да знаете за Australian Open (мъже) В

Коментари





Следвайте ни в Facebook