Втората Чаланджър титла е факт: Кузманов ознаменува завръщането си на корта с триумф в Астана!

от в 11:31 на 21.07.2024
Калоян Соколов

Димитър Кузманов не беше печелил мач от 2 месеца насам и пропусна редица заявени в програмата си състезания, но днес вече може да се нарече 2-кратен шампион в Чаланджър Тура! Българинът отново използва преди финала социалните мрежи, за да благодари на Господ, че отново има възможността да се състезава и изглежда това време извън корта му е помогнало да открие своя най-добър тенис, тъй като беше базапелационен през цялата седмица в Астана, губейки само 1 сет по пътя си към трофея.

Кузманов изигра почти безупречен финален двубой, преодолявайки с лекота съпротивата на Саба Пурцеладзе - 6:4 6:3 за само 1 час и 22 минути игрово време. Така Мико върна лентата 3 години назад, когато завоюва дебютната си Чаланджър титла на клея в Барселона, когато победи Юго Гастон във финала, а сега вече има такава, завоювана и на твърди кортове от същата категория състезания.

Самият трофей е под номер 22 в кариерата на пловдивчанина и ще му помогне да се изкачи с над 65 места в световната ранглиста, завръщайки се обратно в топ 300 на света и така той все още запазва шансове за участие в пресявките на US Open, след като не можа да се класира за Ролан Гарос и Уимбълдън.

Българинът започна по най-лошия възможен начин, инкасирайки пробив още на старта, но той отвърна с моментален рибрейк, а впоследствие навакса пасив от 15:40 и на първата почивка водеше с 2:1 гейма. Мощните сервиси на световния номер 533 тормозеха сериозно родния ни представител, но той имаше пълно преимущество в разиграванията от основната линия и заслужено се откъсна напред с 5:3.

Точно тогава нервите завладяха третата ни ракета и той не можа да затвори сета на собствен сервис, като в този момент срещата беше прекъсната от дъжда в казахстанската столица. Изглежда тази пауза помогна на нашия сънародник да се успокои, докато Пурцеладзе усети напрежението от първия си Чаланджър финал и отново загуби подаването си, което сложи точка на първата част.

Серията на Кузманов продължи с пълна сила, докато грузинецът допускаше все повече непредизвикани грешки и фаворитът бързо взе аванс от 3:0 гейма в своя полза. По-нискоранкираният играч стабилизира изявите си на начален удар, само че беше абсолютно безпомощен на ретур. Българинът имаше 4 мачбола в седмия гейм, които не оползотвори, но не сбърка в следващия гейм на собствен сервис и можеше да отпразнува един от най-големите успехи в своята кариера!

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Втората Чаланджър титла е факт: Кузманов ознаменува завръщането си на корта с триумф в Астана! Калоян Соколов
Теми:  
астана | бгтенис | димитър кузманов | Обзори | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook