Втората изненада не закъсня: Бивша шампионка от Ролан Гарос отпадна още на старта!

от в 16:58 на 22.05.2022
Владислав Риждов

Гарбинье Мугуруса имаше колебливо начало на клей сезона си и бе записала само две победи преди пристигането си в Париж за Откритото първенство на Франция. Въпреки това, като бивша шампионка, испанката бе считана за фаворитка в двубоя си срещу опитната Кая Канепи, но естонката успя да сътвори втората изненада за деня в схемата при дамите. Бившата шампионка от Ролан Гарос при девойките навакса изоставане от сет и пробив, за да елиминира десетата в схемата още в първия ден от надпреварата - 2:6 6:3 6:4.

Срещата не стартира никак добре за Мугуруса, която трябваше да се справя с цели пет шанса за пробив в откриващото си подаване. Постепенно обаче испанката се отърси от слабото начало, и започна да диктува темпото на корта. Тя надделя още във второто подаване на естонката, спечелвайки осем поредни точки, за да се откъсне с 3:1 гейма. Мугуруса продължи да показва агресивна игра от ретур и бе близо до това да се сдобие с още по-голям аванс, но мрежата я лиши от тази възможност. Все пак Канепи също даде известен отпор, като в шестия гейм изправи Мугуруса пред нова трудна ситуация, но фаворитката в срещата се справи безупречно. Последва нов силен гейм за шампионката от 2016-та и тя си осигури привилегията да сервира за първата част, а много скоро се оттегли на стола за почивка с аванс, след като завърши отлично проведения сет с неспасяем смач по диагонала.

В началото на втория сет двете продължиха да се намират на противоположни полюси. С по-добрата си игра Мугуруса предизвикваше грешка след грешка от ракетата на Канепи, докато естонката също допринасяше за това съперничката ѝ да има преднина в резултата с редица неточни отигравания. Бившата шампионка бързо поведе с 2:0, като много бързо дори можеше да реши сблъсъка от интрига, но световната номер 46 си остави вратичката отворена. Изглеждаше така сякаш спасените точки за пробив за внесли импулс в играта на естонката, и с течение на времето тя заигра все по-солидно от основната линия. В допълнение на това началният удар също започна да работи в нейна полза и изведнъж Канепи се озова в ситуация, в която бе само на гейм от изравняването, а то стана факт след петия пореден гейм в актива на непоставената състезателка.

Интригата се увеличи още повече в началото на решителната част, след като и двете достигнаха до възможности да придобият преимущество в резултата. Това обаче не се случи, и равенството продължи да бъде налице, за да се стигне до 4:4. Тогава Канепи изигра един от най-добрите си геймове на посрещане в мача, което ѝ даде преднина от 15:40, а тя оползотври още първия си шанс, за да застане на сервис линията в опит да се поздрави с успеха. Последва труден гейм за ветеранката, в който Мугуруса на два пъти повеждаше в точките, но в крайна сметка 46-тата в света обърна развоя, поздравявайки се с една от най-добрите си победи в последно време.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Втората изненада не закъсня: Бивша шампионка от Ролан Гарос отпадна още на старта! Владислав Риждов
Теми:  
wta | Гарбинье Мугуруса | кая канепи | обзор | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook