Вторият най-нискоранкиран финалист в историята: Чилич триумфира над изненадата от US Open!

от в 17:41 на 23.09.2024
Елеонора Александрова

Приказното завръщане на Марин Чилич в професионалния тенис продължава! След две операции на коляното, заради които той изигра едва два мача миналата година и бе извън топ 1000 в началото на настоящия сезон, бившият номер 3 напомня за себе си на ATP 250 надпреварата в Ханджоу, където в първия кръг надигра Закари Свайда, за да запише първа ATP победа от близо 2 години насам, а впоследствие преодоля съпротивата на още двама съперници в лицето на Йошихито Нишиока и Ясутака Учияма.

Днес пък Чилич записа нов престижен успех, за да се класира за първия си финал от 2022-ра година насам, побеждавайки осминафиналиста и "екзекутора" на Холгер Руне и Лоренцо Музети на тазгодишния US Оупън - Брендън Накашима с крайното 6:4 7:6(6) за 1 час и 46 минути.

Така той става и вторият най-нискоранкиран финалист в историята на ATP, като той започна участието си под номер 777 в световната ранглиста (пред него по този показател е само Рамон Слойтер - 866-ти).

В битката за титлата в хърватинът ще се изправи срещу шестия поставен Жижен Жанг (световен номер 43), който е и първа ракета на домакините при мъжете, като любопитното е, че това е първи финал в ATP Тура за местния представител, докато почти 36-годишният ветеран е 20-кратен шампион на най-високото ниво.

Първата част ни предложи висококачествен тенис от двамата играчи. Уинърите се нижеха с лекота за тенисистите, а непредизвиканите грешки бяха сведени до минимум.

Все пак Чилич бе този, който играеше по-постоянен тенис и това му донесе направата на първия и единствен пробив в сета, който му донесе аванс от 5:4 и много скоро откриващата част беше в историята.

Сервисът продължаваше да бъде основно оръжие за полуфиналистите и във втората част. Двамата тенисисти печелеха скоропостижно подаванията си и до края на сета нe видяхме нито един брейкбол, което доведе до изиграването на тайбрек.

Там Накашима пое инициативата още в началото и водеше през почти цялото време, като дори имаше 2 поредни сетбола при 6:4.

В този момент обаче настъпи спад в играта му, а Чилич показа своя непримирим дух, за да обърне тайбрека в своя полза и печелейки четири поредни точки, завоюва своята четвърта поредна победа в Ханджоу, класирайки се за своя 37-и финал в ATP Тура!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Вторият най-нискоранкиран финалист в историята: Чилич триумфира над изненадата от US Open! Елеонора Александрова
Теми:  
atp | марин чилич | Обзори | ханджоу

Коментари





Следвайте ни в Facebook