Въпреки преживения ад в Украйна: Сестрите Даяна и Ивана обединиха сили на двойки в Лион

от в 16:23 на 01.03.2022
Владислав Риждов

Вече шести ден продължава войната между Русия и Украйна, а жертвите на военните действия продължават да нарастват, като сред тях има и немалък брой цивилни. Ужасът от военния конфликт между двете държави не подмина и света на тениса. Редица състезатели използваха социалните си мрежи като трибуна, откъдето призоваха двете воюващи страни да възстановят мира, докато някои играчи дори видяха войната от първо лице. Такъв е случаят с украинската световна номер 120 Даяна Ястремска. Преди няколко дни Ястремска публикува снимка в своя Инстаграм профил и сподели, че е прекарала две денонощия в подземен паркинг заедно със своето семейство в родния си град Одеса. Това принуди родителите на Даяна да предприемат мерки и незабавно да намерят начин двете с 15-годишната ѝ сестра Ивана да напуснат територията на родината си.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dayana Yastremska (@dayana_yastremskay)

С помощта на баща им двете са изведени извън Одеса и се озовават на лодка за Румъния. След няколко часа престои в хотел в столицата Букурещ двете сестри се качват на самолет за Франция, където са посрещнати от турнирния директор на надпреварата в Лион. Двете вече са в безопасност и на Ястремска ѝ предстои да вземе участие на състезанието в Лион, но фокусът и на двете е изместен далеч от тениса. Даяна и Ивана дори получават "уайлд кард" за турнира на двойки, като за 15-годишната Ивана това е първи досег с професионалния тенис, само няколко дни след като е усетила страха от войната. Двете допускат поражение на осминафиналите, но се представят достойно, имайки предвид трудностите, през които са преминали, за да могат да са отново на корта.

"Сега трябва да мисля за сестра си, за нейната безопасност. Въпреки че бях далеч от опасност, всяка минута мисля за ракетите, които бяха изстреляни в родината ни. Всеки път настръхвам, когато си помисля за ужаса в Украйна, и костите ми вибрират от атаките. Притеснявам се за родителите си, близките си и всички мои сънародници. За да разберете какво представлява ракетният удар, трябва да го почувствате, не ми се иска никой никога да усеща подобно нещо" - сподели 21-годишната Даяна.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Въпреки преживения ад в Украйна: Сестрите Даяна и Ивана обединиха сили на двойки в Лион Владислав Риждов
Теми:  
wta | wta lyon | даяна ястремска | ивана ястремска | любопитно | русия-украйна

Коментари





Следвайте ни в Facebook