WTA ранглиста: Сабаленка се приближава все повече до Швьонтек; Големи размествания в топ 10

от в 05:26 на 08.05.2023
Мартин Петков

Дебютното издание на WTA 1000 надпреварата с обновения ѝ формат, който включва общо 96 тенисистки в основната схема на състезанието, вече завърши, като голямата шампионка в испанската столица за втори път през последните три години е Арина Сабаленка, която на финала се разправи със световната номер едно Ига Швьонтек. Самият турнир, чието провеждане се случва в период от 12 дни, пък отложи обновяването на класацията на WTA миналия понеделник, но днес вече настана време да бъдат раздадени точките на заслужилите, както и да бъдат отнети пунктовете на състезателките, които са се провали да повторят постиженията си в Мадрид отпреди 12 месеца.

На върха в подреждането еднолично продължава да властва Ига Швьонтек, която вече над година не може да бъде свалена от трона в ранкинга, ала тенисистката с най-много победи в Тура за сезона - Арина Сабаленка, продължава постепенно да стопява разликата между себе си и полякинята, като вече точно 1744 точки ги делят една от друга. Именно следващите две надпревари, които се явяват състезанието в Рим и Ролан Гарос ще бъдат големият тест за Ига, която има да брани цели 3000 пункта от актива си, като в случай на добро представяне от страна на шампионката от Аустрелиън Оупън, то не е изключено след малко повече от месец време да станем свидетели на разместване на върха в световната ранглиста.

Сред представителките на топ 10 днешният ден несъмнено е най-неблагосклонен към Онс Жабер, която поради контузия нямаше възможност да защитава титлата си в Мадрид, което ѝ коства сериозна част от точковия актив и тя отстъпва назад в класирането с цели три места. От спада на тунизийката пък се възползват Каролин Гарсия, Кори Гоф и Елена Рибакина, всяка от които вече респективно заема местата от четвърто до шесто, като казахстанската дори с това си изкачване в ранкинга покорява своя нов личен връх в подреждането.

В края на челната десетка пък Мария Сакари, която намери място във финалната четворка в испанската столица, прибавя към актива си нужните пунктове, за да задмине Дария Касаткина, докато в топ 20 още с рекордно класиране може да се похвали полуфиналистката от Ролан Гарос - Мартина Тревизан, която заема 18-ото място в класацията на WTA. Сред останалите тенисистки в първите сто на планетата пък още с нови лични върхове могат да се похвалят Кинуен Женг (№21), Маяр Шериф (№43), Алиша Паркс (№49), Кейти Макнали (№62), Кристина Буча (№66), Ребека Масарова (№67) и Ема Наваро (№83), а в случай че искате да разгледате подробно целия изглед на световната ранглиста при дамите, то можете да сторите това тук.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
WTA ранглиста: Сабаленка се приближава все повече до Швьонтек; Големи размествания в топ 10 Мартин Петков
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | елена рибакина | ига швьонтек | каролин гарсия | мадрид | мария сакари | мартина тревизан | онс жабер | ранглисти

Коментари





Следвайте ни в Facebook