WTA ранглистата в края на сезона: Годината на Ига Швьонтек и финалния облик на топ 10!

от в 03:19 на 14.11.2022
Мирела Николова

Сезон 2022 в WTA Тура вече официално приключи и е време да разгледаме как изглежда ранглистата при дамите в края на този толкова интригуващ и изпълнен с изненади сезон, в който изгряха множество нови звезди, докато други напуснаха професионалната сцена. През септември 23-кратната шампионка от Шлема Серина Уилямс си взе емоционално сбогом с тениса, а в края на март тогавашната №1 Ашли Барти също реши изненадващо да прекрати кариерата си на едва 25 години. Нейното място на лидер в женския тенис бързо бе заето от Ига Швьонтек, която установи тотална доминация в хода на целия сезон.

Швьонтек напълно заслужено завършва годината на върха в подреждането, като през 2022-ра завоюва осем титли, две от които на Ролан Гарос и US Open. В продължение на няколко месеца в първата половина от сезона тя бе в серия от 37 поредни победи и изглеждаше непобедима, преди Ализе Корне да ѝ нанесе поражение в третия кръг на Уимбълдън. Всички тези изумителни резултати бетонираха водаческата ѝ позиция в ранглистата, като още по-впечатляващото е, че Швьонтек разполага с над 11 000 точки, което е повече от два пъти в сравнение с актива на втората в света Онс Жабер.

Жабер също изпраща най-успешния сезон в кариерата си, по време на който на два пъти се намираше само на крачка от триумф в Големия шлем, но и двата пъти - на Ролан Гарос и US Open, бе спирана именно от световната №1. Трета в класирането е Джесика Пегула, която в края на годината завоюва дебютния си трофея от категория WTA 1000 и благодарение на стабилните си изяви в хода на целия сезон успя да се изкачи до рекордната за себе си трета позиция. 

Останалите две места в челната петица биват запълнени съответно от Каролин Гарсия и Арина Сабаленка, докато в топ 10 попадат още Мария Сакари, Коко Гоф, Дария Касаткина, Вероника Кудерметова и Симона Халеп.

Някои от топ състезателките, които отбелязват драстичен спад спрямо класирането си през миналата година са: Паула Бадоса (№13), Анет Контавейт (№17), Барбора Крейчикова (№21), Каролина Плишкова (№32), Гарбине Мугуруса (№56) и Ема Радукану (№74).

Официалната ранглиста на WTA можете да разгледате тук.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
WTA ранглистата в края на сезона: Годината на Ига Швьонтек и финалния облик на топ 10! Мирела Николова
Теми:  
wta | джесика пегула | ема радукану | ига швьонтек | онс жабер | ранглисти | симона халеп

Коментари





Следвайте ни в Facebook