Ясно е точкуването в ATP! Грандиозни промени до декември 2020

от в 21:56 на 06.07.2020
В


Днес от ATP обявиха начина, по който ще се калкулират точките от ранкинга, след като се възобновят мачовете в Тура. Класирането, което определя мястото на играча измежду най-добрите в света и се използва за изграждането на схемите по турнирите, е изключително важно в света на тениса.

В очакване на възобновяването на надпреварите ранкингът, който традиционно работи на база „най-добрите 18“ резултата за 52 седмици, сега ще обхване период от 22 месеца (март 2019 г. - декември 2020 г). Точките са замразени от 16 март 2020 г. - само дни, след като ATP Tour беше спрян поради пандемията от COVID-19.

atp

Преработената система за класиране има за цел да постигне следното:

• Осигуряване на гъвкавост и справедливост за играчите на всички нива паралелно с наличния брой точки от временния календар за 2020 г.
• Осигуряване на стабилност за играчите, които не могат или предпочитат да не се състезават през 2020 г. поради безопасността и притеснения за здравето.
• Създаване на система, която може да се адаптира към допълнителни промени в календара, ако е необходимо.
• Награждаване на играчите, които се представят добре след възобновяването на Тура през 2020 година.
• Запазване принципа за защита на турнирните точки седмица за седмица през 2021 г., запазвайки мобилността на играчите в класирането.

atp

Най-добрите резултати от 2019 г. и 2020 г:
Сред ключовите елементи на новата 22-месечна система за класиране са:

• Ранкингът на даден играч ще се състои от „най-добрите му 18 резултата“ между март 2019 г. и декември 2020 г.

• Играчът не може да включи точките от един и същи турнир два пъти. Например състезател, който е участвал на Mutua Madrid Open през 2019 г. и играе отново в Мадрид през 2020 г., ще включи по-добрия от тези два резултата.

• Точките от турнири на професионално ниво, които са добавени през 2020 г. и се отчитат при класирането на играчите, ще останат в сметката на тенисиста в продължение на 52 седмици или докато съответната надпревара се играе отново през 2021 г.

Промените в тази система са направени след консултация с четирите турнира от Големия шлем и ITF. Ако сезон 2021 бъде засегнат от COVID-19, ще бъдат взети предвид допълнителни корекции в класирането.

[caption id="attachment_32220" align="aligncenter" width="825"]atp Класиране за Финалите на ATP в Лондон:[/caption]

Преработената ранглиста ще определя квалификациите на сингъл за Финалите на ATP през 2020. Както обикновено, точките, които състезателите са натрупали през 2019 г., няма да се отчитат. Пресявките ще се определят само по ранкинга през настоящата година. По този начин ще се осигурят равнопоставени условия за класирането на всички играчи.


Ранглистата на двойките пък през 2020 ще продължи да се използва за определяне на осемте отбора, които ще достигнат до Лондон. Пълно описание относно преразгледаните условия, свързани с ранглистата, включително информация за ATP Challenger Tour, може да прочетете на сайта на асоциацията - тук.


atp

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ясно е точкуването в ATP! Грандиозни промени до декември 2020 В

Коментари





Следвайте ни в Facebook