За 20 минути игра и без загубен гейм: Григор опустоши Тиафо и е 1/8-финалист на Уимбълдън!

от в 16:57 на 09.07.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров имаше нужда от едва 20 минути, за да довърши доиграването на мача си с Франсис Тиафо. Вчера срещата между първата ни ракета и десетия поставен беше прекъсната при преднина от 2:0 сета в полза на българина, а по-високоранкираният тенисист водеше с 2:1 в третата част.

За наша радост, то днес нямаше никаква промяна в съотношението на силите на корта и бившият номер три не отпусна нито един гейм повече на съперника си, класирайки се за своя дебютен 1/8-финал на Уимбълдън от 2017-та година насам - 6:2 6:3 6:2. Там негов съперник ще бъде Холгер Руне, който вчера отрази два мачбола по пътя си към успеха над Алехандро Давидович Фокина, а досега нашият сънародник никога не се е изправял срещу световния номер 6.

Григор стоеше много по-стабилно в разиграванията от началните минути на срещата и същевременно си помагаше изключително много със своя начален удар, който му носеше редица лесни точки. Тиафо пък прибързваше твърде много в опитите си да търси развръзка в точките и на два пъти беше "попарен" от минаващи бекхенд уинъри в изпълнение на бившия 1/2-финалист в турнира, пред когото заслужено се откриха първите точки за пробив.

Последва силна ответна реакция на по-високоранкирания тенисист, който пласира чудесно контрапие, към което прибави и ас, за да изравни точките. Димитров обаче продължи да се бори и си осигури нов брейкбол, а американецът предаде подаването си, след като заби рутинен бекхенд в центъра на мрежата. Това беше началото на края за него в първата част, защото последваха още редица неточности в действията на по-високоранкирания тенисист и нашият сънародник реализира още един пробив, слагайки точка на спора в сета.

Втората част протичаше още по-успешно по отношение на началния удар на българина, чиято ефективност беше зашеметяваща и Тиафо рядко намираше начин да влезе в разиграване. Същевременно родният ни представител използваше много умело своя слайс, като сваляше топката много ниско и неговият съперник не намираше по какъв начин да реагира, което водеше до редица сбъркани опити за завършващи форхенди. Бившият номер три на свой ред преценяваше внимателно всеки свой удар и изчакваше най-точното време, за да премине в атака и всичко това му позволи да отмъкне за трети път съперниковото подаване и така да си осигури комфортната преднина от 2:0 сета.

 Третата част пък беше прекъсната след едва няколко минути игра, като Тиафо имаше аванс от 2:1, но при доиграването Григор беше абсолютно безкомпромисен и веднага реализира пробив, пласирайки поредния си превъзходен минаващ удар от бекхенд. Това до голяма степен сложи точка на спора, тъй като американецът изгуби всякакви съпротивителни сили и не можа да спечели нито гейм повече.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
За 20 минути игра и без загубен гейм: Григор опустоши Тиафо и е 1/8-финалист на Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | Обзори | уимбълдън | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook