За 3-ти път в сезона: Уанг се утвърди като черната котка на Томова и я надви на Уимбълдън

от в 13:40 на 02.07.2024
Калоян Соколов

Виктория Томова напусна Уимбълдън още след първия си двубой на надпреварата. Първата ни ракета при дамите се бори равностойно срещу китайката Синю Уанг и може да съжалява сериозно за загубения първи сет, в който водеше през цялото време и сервираше за успеха в него, но в крайна сметка световната номер 42 отново затвърди ролята си на черна котка за нашата сънародничка, надигравайки я за трети през настоящия сезон - 7:6(4) 3:6 6:0. Така азиатката ще спори за място в третия кръг с Джесика Пегула, а нашата топ тенисистка вероятно ще напусне топ 50 след края на турнира, само седмица след своя дебют в най-елитния ешлалон на класацията на WTA.

Вики започна отлично срещата, като проби още в първия гейм с помощта на много дълбок блок ретур. Постепенно Уанг обърна нещата в своя полза и категорично доминираше от дъното на корта, а българката беше непрекъснато в дефанзивна позиция. Все пак родната ни представителка компенсираше с разнообразно сервиране и отлична защита, за да поддържа аванса си до 4:2 в своя полза. 

За съжаление, то азиатката правеше, каквото си пожелае с вторите подавания на първата ни ракета при дамите и съумя да върне пробива в осмия гейм. Последваха три поредни бързи грешки на световната номер 42 и наглед изглеждаше неизбежно да видим как Томова сервира за спечелването на сета, но китайката можеше да разчита на мощния си начален удар и седна на почивка с аванс от 5:4.

Вики далеч не се беше предала, въпреки че изглеждаше надигравана към онзи момент от своята съперничка и обърна нещата до 6:5 в своя полза, но точно тогава дойде кратко прекъсване поради дъжд, което разби ритъма на нашата сънародничка и тя загуби подаването си, а впоследствие нямаше никакъв шанс в тайбрека на откриващата част, който завърши с рутинен успех за по-високоранкираната тенисистка.

Българката беше заплашена от инкасиране на пробив още в първия гейм на втория сет, но намери сили да се измъкне от трудното положение, а впоследствие се стигна до прекъсване на играта поради дъжд. Двете тенисистки се завърнаха около час по-късно на корта, като изглежда паузата се беше отразила много ползотворно на Томова, която проби за аванс от 4:2 и нямаше проблем да запази преднината си, затваряйки частта с перфектно изпълнена къса топка.

За съжаление, Вики изобщо не беше конкурентна в решителния сет, където вкара едва 30 процента от първите си подавания и допусна 10 непредизвикани грешки срещу едва 2 уинъра, а Уанг се възпозлва от трзи колебания и не даде нито гейм повече на нашата сънародничка.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
За 3-ти път в сезона: Уанг се утвърди като черната котка на Томова и я надви на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
wta | бгтенис | виктория томова | Обзори | синю уанг | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook