За само 67 минути: Страхотен Григор разгроми световния №56 и е сред топ 8 в Бризбейн!

от в 08:22 на 04.01.2024
Мартин Петков

Григор Димитров изнесе същински тенис мастърклас в двубоя си от втория кръг на АТР 250 турнира в Бризбейн и подпечата класирането си за четвъртфиналната фаза. Най-добрият български тенисист имаше задачата да се изправи срещу непретенциозния Даниел Алтмайер, от когото досега не бе губил в кариерата си при два изиграни мача, като с днешното си представяне първата ни ракета напълно обезличи световния номер 56 и запази стопроцентовия си актив срещу него, разгромявайки го след само 67 минути на корта - 6:1 6:2.

По този начин родният ни представител, имащ статута на бивш шампион в турнира, както и на втори поставен в схемата, си гарантира място сред топ 8 в надпреварата и в опит да продължи похода си напред към полуфиналите, му предстои в утрешния ден да премери сили с домакинския представител, участващ посредством "уайлд кард", Ринки Хиджиката.

Най-добрият ни тенисист влезе ударно в двубоя, като още от първата точка зададе твърде високо темпо на игра и опитваше да взема рано топката в старанието си да държи под постоянен натиск германеца, при което печелившите удари от ракетата на Димитров се трупаха неспирно и той още на дебютната почивка за мача се оттегли с пробив аванс. Голямата агресия в действията на българина, съпроводена от отличното му придвижване по корта, пък се превърна в предпоставка за нова серия от свръхзвукови атаки на бившия номер три, който не пропусна да засвидетелства и на какво е способен в близост до мрежата, като съумя изцяло да наложи превъзходството си в сблъсъка и скоропостижно дублира преднината си.

Впоследствие световният номер 56 повиши нивата на риск в отиграванията си и този му ход се отплати със спечелването на първи гейм в срещата, но това далеч не повлия върху устрема на първата ни ракета, който продължи да сервира все така на висота и напълно необезпокоявано записа откриващия сет срещу името си.

На старта на втората част статуквото на корта остана непроменено, след като Алтмайер все така опитваше да търси атаката със своя ливтиран бекхенд, докато бившият шампион наказваше всяка по-плитка топката в полето си, превръщайки я в уинър. Отличният прочит на Григор по отношение не ретурите също допълнително му носеше немалко дивиденти, предвид факта че той пласираше дълбоко първия си удар в разиграването и оттам насетне се сдобиваше с инициативата в размените от основната линия, където рядко отстъпваше пред световния номер 56 и демонстрира пълния си технически репертоар в офанзивен план, за да се откъсне напред в резултата с пробив.

Подобно стечение на обстоятелствата пък видимо подейства крайно обезкуражаващо на германеца, чиито неточности зачестиха, а същевременно Димитров "полетя", изпълнявайки марковия си бекхенд смач, който го отведе до възможности да увеличи аванса си, но няколко сбъркани удара от българина все пак позволиха на Алтмайер да продължи да мечтае за нещо повече в срещата. Григор на свой ред обаче собственоръчно се погрижи да прекърши своеобразно надеждите на противника си и в следващите минути зададе твърде високо летвата в разиграванията, като спечели една от най-добрите точки за мача, благодарение на огромния си атлетизъм, и реализира така бленувания втори пробив, при което заставайки на сервис, със завидно самочувствие отрази единствените три брейкбола за съперника си в мача и узакони своя триумф.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
За само 67 минути: Страхотен Григор разгроми световния №56 и е сред топ 8 в Бризбейн! Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | бризбейн | григор димитров | даниел алтмайер

Коментари





Следвайте ни в Facebook