За трети пореден ден: Креси надви местен представител и ще спори за трофея в Ийстбърн!

от в 19:31 на 24.06.2022
Мартин Петков

Максим Креси нашумя в началото на годината със страхотните си резултати по време на турнето в Австралия, където надви Григор Димитров и игра финал на ATP 250 надпреварата в Мелбърн, а по-късно достигна осминафиналите на АО, но преклони глава срещу бъдещия вицешампион Даниил Медведев. Американецът през последните месеци изчезна от полезрението на голямата сцена за състезанията на клей, което изглеждаше логично предвид стила му на игра, но се завърна успешно на победния път със старта на тревния сезон. През тази седмица световният номер 60 се представя на върха на възможностите си на турнира в Ийстбърн, дни преди началото на Уимбълдън, като постигна престижни победи над сънародника си Райли Опелка, а впоследствие на два пъти разочарова домакините, отстранявайки последователно Даниел Еванс и Камерън Нори, за да намери място в полуфиналите, където днес срещна трети местен любимец в лицето на участващия посредством ,,уайлдкард" Джак Дрейпър.

Сблъсъкът се развиваше на много високи обороти, като ставахме свидетели на типичен двубой за тревната настилка, в който сервисът и играта на мрежата бяха на почит, поради което Креси меко казано беше в свои води и се чувстваше по-уверен в способностите си, за да се поздрави с крайния успех след близо три часа на корта - 7:6(5) (2)6:7 6:3. В мача за титлата през утрешния ден 201-сантиметровият тенисист очаква победителя измежду действащия шампион Алекс де Минор и Тейлър Фриц, които играят по-късно днес.

Двубоят стартира с лесни подавания за сервиращите, преди наглед неочаквано британеца, който спечели жребия и избра пръв да застане на ретур, да го обземе напрежение при миговете му на сервис, поради което показваше сериозна припряност в ударите си и грешеше значително повече от своя съперник, но все пак демонстрира характер в най-важните точки и се спаси от неблагоприятната ситуация, отразявайки четири брейкбола, докато паритетът цареше на корта при 3:3. Впоследствие двамата състезатели по веднъж бяха близо до това да се пречупят в собствените си геймове, но се представиха безупречно в тези моменти на начален удар и логично тайбрекът трябваше да определи кой ще вземе превес в общия резултат след изиграването на първата част. В дългия гейм Креси получи възможност да разкрие пълния си потенциал върху тревата и след безпогрешни излизания на мрежата оползтвори открилите му се шансове, записвайки откриващия сет на сметката си.

С началото на втората част се зароди убеждението, че посрещачите са все по-близо до това да бъде реализиран първи пробив в мача, като отново гигантът бе този, който разполагаше брейкболи, ала ги пропиля и паритетът се запази. Постепенно с края на сета американецът изпита проблем от физическо естество и дори се възползва от правото си на медицински таймаут, мигновено след който Дрейпър покачи агресията в отиграванията си в търсене на решителен пробив и дори достигна сетбол в десетия гейм, но липса на малшанс пред безпощадния сервис на противника му го лиши от страхотната възможност и станахме свидетели на нов тайбрек. Там участващият с ,,уайлдкард" тенисист предизвика несигурност в играта на 201-сантимеъровия си опонент, като допълнително си послужи по блестящ начин на два пъти с ,,ястребовото око" и чрез всичкия заряд, който получаваше от сънародниците си по трибуните, възстанови равенството в съотношението на отделните части.

Решителният сет стартира аналогично на предходните два за световния номер 108, който изпитваше сериозни трудности в своите подавания и за пореден път бе изправен пред угрозата да инкасира пробив, която на първо четене избегна, след като отрази три брейкбола, ала силните минути за световния номер 60 продължиха и той изпълни последователно серия от безупречни ретури, като с воле оползтвори четвъртата си възможност за брейк, за да излезе на пол позишън за победата при 4:2. Креси от този момент нататък напълно изгуби контрола върху своите сервис геймове и неизменно посрещаше брейкболи, ала все пак демонстрира нужния характер и изстрада победата си, оползотворявайки своя първи мачбол, след като броени минути по-рано спаси пет възможности за пробив.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
За трети пореден ден: Креси надви местен представител и ще спори за трофея в Ийстбърн! Мартин Петков
Теми:  
atp | джак дрейпър | ийстбърн | максим креси

Коментари





Следвайте ни в Facebook