Загуби сет, но взе 12 от следващите 14 гейма: Швьонтек не допусна изненада и е на 1/2 финал в Мадрид

от в 17:03 на 30.04.2024
Елеонора Александрова

Ига Швьонтек се утвърди, като безапелационната номер 1 през последните 2 години. Полякинята демонстрира изключително постоянство в играта си, налагайки доминацията си над повечето представителки на WTA тура. Беатрис Хадад Мая, от своя страна, е една от по-трудните опонентки за лидерката в световната ранглиста, като двубоите помежду им никога не са лесни за Швьонтек, а днешният им мач в Мадрид не бе изключение. В крайна сметка победителка излезе четирикратната шампионка от Шлема с резултат 4:6 6:0 6:2 и на полуфиналната фаза я очаква победителката между Онс Жабер и Мадисън Кийс.

Световната номер 1 започна с характерната за нея интензивна игра. Това й позволи да си осигури солидната преднина от един пробив над бразилката. При 4:1 обаче полякинята неочаквано започваше да допуска непредизвикани грешки. Това позволи на световната номер 14 да се мобилизираи с агресивен и уверен тенис съумя не само да изравни резултата, но и да не загуби нито един гейм в хода на сета. Така южноамериканката сензационно поведе с 6:4 и изглеждаше на една крачка от една от най-големите победи в кариерата й.

Швьонтек обаче изглеждаше напълно преобразена във втория сет. Мотивирана да "накаже" опонентката си за събитията в първата част, лидерката в световната ранглиста наложи своя стил на игра, съчетан със силни форхенди и топспин. Макар и Хадад Мая да бе конкурентна в някои от геймовете, то Швьонтек не изглеждаше готова да отпусне гейм и така успя да "върже геврек" във втората част. 

Последният сет започна обещаващо и за двете тенисистки. Четирикратната "Мейджър" шампионка успя да удължи серията от спечелени до 8. Въпреки това, след 2:0 Хадад Мая отвърна с пробив на фаворитката, ала не успя да задържи равенството и така фаворитката отново си осигури преднина. След 4:1 южноамериканката изглеждаше готова да повтори случилото се от първия сет. Бившата представителка на топ 10 беше конкурентна на полякинята в следващите геймове, ала Швьонтек вече имаше едно наум за всеки един трик, който Хадад Мая можеше да й предложи и така, не само запазвайки, но и увеличавайки преднината си в последния гейм, за да се поздрави с мястото си на полуфиналната фаза в Мадрид. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Загуби сет, но взе 12 от следващите 14 гейма: Швьонтек не допусна изненада и е на 1/2 финал в Мадрид Елеонора Александрова
Теми:  
wta | беатрис хадад мая | ига швьонтек | мадрид | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook