Защо турнирът във Вашингтон може да се окаже един от най-важните през сезона за Григор?

от в 13:14 на 10.07.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров трябваше да преглътне много разочароващ момент, след като се контузи по време на  първия сет от 1/8-финалния си двубой от Уимбълдън срещу Даниил Медведев. Българинът не можа да пренесе тежестта върху другия си крак след изпълнението на ретур и вероятно е получил някакво мускулно разтежение, но засега можем само да предполагаме, тъй като Григор не е коментирал физическото си състояние.

Добрите новини са свързани с това, че Димитров напусна корта на собствен ход и с усмивка на лице, а самата травма не изглеждаше от най-сериозните, като същото мнение сподели и президентът на руската федерация Шамил Тарпишчев. Всичко това ни навява на мисълта, че 3 седмици ше бъдат достатъчни на българина да се възстанови за предстоящата ATP 500 надпревара във Вашингтон, която може да се окаже от изключително значение за развитието на целия сезон на световния номер 10.

Това е така, защото по същото време ще се проведат Олимпийските игри и Григор ще има лукса да бъде един от най-малкото тенисисти, които ще имат възможност да прибавят точки за ранглистата, тъй като такива няма да се присъждат на Игрите в Париж. Олимпийският тенис турнир ще стартира на 27 юли, а Вашингтон ще бъде единствената алтернатива на играчите, които няма да бъдат във френската столица (29 юли - 4 август).

Както вече добре знаете, то нашият сънародник ще бъде поставен под номер едно в столицата на САЩ, а Бен Шелтън ще е единственият друг представител на топ 20 в основната схема. Тези обстоятелства наглед откриват отлична възможност пред Димитров да се бори за титлата на турнир, който дава цели 500 точки за световната ранглиста и то в остъствието на неговите преки конкуренти за класиране на ATP финалите в Торино.

Евентуален успех на родния ни представител над Медведев щеше да бъде от огромно значение, защото Григор можеше да се приближи на само малко повече от 100 пунка до шестото място на Андрей Рубльов и със сигурност първата ни ракета щеше да заема позиция в топ 8 на годишната ранглиста след края на Уимбълдън, която и определя кои тенисисти ще участват на надпреварата в италианския град.

В момента обаче е ясно, че бившият номер три няма да бъде сред 8-те най-добри за годината, когато Шампионата приключи, а освен това е заплашен от напускане на топ 10. Всичко обаче може да се промени с една титла във Вашингтон (ще добави 500 точки за годишната ранглиста и 300 за актуалната такава, тъй като има да защитава 1/2-финал), която ще позволи на Димитров да влезе в топ 8, както в годишната, така и в актуалната класация на ATP, а оттам насетне предстоят нови отлични възможности за прибавяне на точков актив, защото Григор не записа нито една победа на Мастърсите в Торонто и Синсинати, а на US Open беше елиминиран още в третия кръг.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Защо турнирът във Вашингтон може да се окаже един от най-важните през сезона за Григор? Калоян Соколов
Теми:  
atp | вашингтон | григор димитров | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook