Заслужен №1: Синер пречупи бившия шампион Хуркач в 2 тайбрека и завощва титлата в Хале!

от в 16:47 на 23.06.2024
Калоян Соколов

Яник Синер е новият номер едно в световния тенис и италианецът през тази седмица показа, че напълно заслужава прозвището "най-добър тенисист в света". Синер трябваше да премине през редица тежки битки на ATP 500 турнира в Хале и сякаш всеки негов съперник имаше допълнителна мотивация да вземе скалпа на водача в световната ранглиста.

Топ поставеният обаче издържа на сериозния натиск върху себе си и се класира за финала, печелейки цели 3 от мачовете си в решителен сет. Днес южнотиролецът се изправи срещу бившия шампион Хуберт Хуркач в спора за трофея и съумя да преодолее съпротивата на своя добър приятел и тазседмичен партньор на двойки - 7:6(8) 7:6(2) за 1 час и 51 минути игрово време, с което се превърна в осмия номер едно в историята на тениса, който печели дебютния си турнир след изкачването си на върха в ранглистата.

Така шампионът от Аустрелиън Оупън завоюва своята първа титла на трева в кариерата и общо 14-та в своята кариера, а Хуркач ще трябва да се задоволи с изкачването си под номер 7 в класацията на ATP, което ще бъде рекордно класиране досега в неговата кариера.

Мачът започна по-добре за фаворита, който още в третия гейм имаше точка за пробив, но могъщият сервис на Хуркач се задейства и до изненади не се стигна. Впоследствие гигантът сам имаше шанс да отмъкне началния удар на Синер, само че 22-годишният играч демонстрира нагледно предимството си от дъното на корта и беше безапелационен в следващите разигравания, за да изравни при 2:2.

Оттам насетне гледахме пълна доминация на сервиращите и закономерно се стигна до тайбрек, който беше неизменно явление в мачовете на двамата досега в турнира, а полякът досега винаги печелеше дългите 13-ти геймове, в които се вкарваше, докато италианецът не можеше изобщо да се похвали с добра успеваемост. Това обаче бързо загуби значение, защото световният номер едно изненада опонента си с мощен ретур и реализира минибрейк, който поддържаше до 5:2 своя полза.

Изведнъж петият поставен промени своя подход и започна да се промъква все по-успешно към мрежата, като по този начин съумя да обърне нещата в своя полза и дори в един момент разполагаше със сетбол. Синер обаче запази самообладение и отново си върна аванса в точките, осъществявайки перфектна бекхенд права за преднина от 9:8, след което затвори сета с неспасяем сервис.

Проблемите за Хуркач продължиха с пълна сила и той трябваше да отразява два брейкбола още в първия си сервис гейма от втората част. По-нискоранкираният тенисист не трепна в този критичен момент и отвърна със серия от превъзходно изпълнени волета, за да запази интригата жива, а впоследствие наблюдавахме същата картина от предходния сет и отново дойде ред за дълъг 13-ти гейм.

ТОзи път интрига в тайбрека изобщо нямаше и смяната на полетата дойде при 5:1 в полза на южнотиролеца, който много скоро триумфира с четвъртия си трофей за сезона, завършвайки срещата с 94 процента спечелени точки на първи начален удар.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Заслужен №1: Синер пречупи бившия шампион Хуркач в 2 тайбрека и завощва титлата в Хале! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | хале | хуберт хуркач | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook