Зепиери помечта за триумф над миналогодишния финалист, но Рууд не трепна и продължи на РГ

от в 16:02 на 01.06.2023
Калоян Соколов

Тазгодишният Ролан Гарос завинаги ще остана в паметта на италианеца Джулио Зепиери, който стартира участието си в надпреварата от пресявките и в крайна сметка записа четири последователни успеха, за да се поздрави със своя първи успех в основната схема на турнир от Големия шлем.

Днес пък 21-годишният играч имаше невероятната възможност да излезе в мач на "Филип Шатрие" срещу миналогодишния финалист Каспър Рууд и в един момент дори изглеждаше, че е на път да вкара срещата в пети сет, но все пак по-голямата класа и опит на световния номер четири натежаха в решителните мигове на срещата, за да може той да продължи към третия кръг в Париж - 6:3 6:2 4:6 7:5.

Там скандинавецът наглед ще има сравнително удобен съперник, защото ще срещне един измежду Жижен Жанг (световен номер 71) и Тиаго Аугустин Тиранте (световен номер 153).

Фаворитът в сблъсъка започна ударно и контрираше успешно всяка една от непрестанните акции в близост до мрежата на своя опонент, който често трябваше да вижда как топката профучава покрай него в тези моменти. Рууд проби още първото подаване на своя съперник и оттам насетне изцяло контролираше развоя на първия сет, макар че левичарят в един момент се окопити и стоеше много добре на собствен сервис, но все пак откриващата част много скоро отиде в актива на четвъртия поставен.

Вторият сет започна по-оптимистично за аутсайдера, който имаше няколко възможности да пробие сервиса на норвежеца, само че миналогодишният финалист издържа на натиска и веднага премина в ответна офанзива, за да си подсигури нов ранен аванс. Този път по-вискоранкираният играч не спря само дотук, а на всяка цена търсеше реализацията на втори брейк, която не закъсня и той се оттегли на поредна почивка, водейки с 2:0 части.

Зепиери се оказа опрян до стената за началото на третия сет, но това сякаш беше в негов плюс, защото младокът най-после усети как няма какво да губи в този мач и заигра изключително освободено, което доведе до множество уинъри от неговата ракета. Правеше впечатление, че квалификантът има много бърз ръка и за Рууд беше трудно да познае посоката на атаките на своя опонент, който пласира страхотните 17 завършващи удара и затвори сета в своя полза, след като осъществи пробив в десетия гейм.

Световният номер 129 се погрижи да завърже още повече интригата в началните минути на четвъртия сет и изцяло диктуваше темпото на срещата, докато скандинавецът стоеше необичайно пасивен и разчиташе на евентуален спад от другата страна на мрежата. В крайна сметка, то тази негова стратегия свърши работа, тъй като Запиери влезе в поредица от грешки и фаворитът си осигури възможност да затвори мача на собствено подаване. Драмата обаче не свършваше тук и 21-годишният тенисист пласира смайваща форхенд права, за да изравни при 5:5, но точно тогава физически му сили напълно привършиха и скандинавецът взе с лекота следващите два гейма, с което сложи точка на спора в двубоя.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Зепиери помечта за триумф над миналогодишния финалист, но Рууд не трепна и продължи на РГ Калоян Соколов
Теми:  
atp | каспър рууд | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook