Златно момиче: Женг беше с една класа над Векич и е новата тенис олимпийска шампионка!

от в 18:29 на 03.08.2024
Калоян Соколов

21-годишната Кинуен Жанг е новата олимпийска тенис шампионка. Китайката съумя в полуфиналите да спре серията от 25 поредни победи в Париж на Ига Швьонтек и загуби само 1 сет по пътя си към златния олимпийски медал. Жанг пристигна с високо самочувствие в Париж, след като през миналата седмица беше триумфирала с титлата на надпреварата в Палермо, а днес спечели 11 последователен мач и безспорно се поздрави с най-големия триумф в своята кариера.

Финалният сблъсък се оказа напълно протоколен за азиатската тенисистка, като тя разгромни Дона Векич с крайното 6:2 6:3 за час и 44 минути игрово време. Хърватката имаше по-тежки мачове по пътя към финала и сякаш беше изхабена емоционално за решителната битката в надпреварата и не можа да покаже най-добрия си тенис. Така Векич ще трябва да се задоволи със сребърния медал, а почетната стълбичка се допълва от Ига Швьонтек, която вчера победи убедително Анна Каролина Шмиедлова в сблъсъка за бронза.

Световната номер седем влезе на много високи обороти в двубоя и веднага осъществи пробив. Впоследствие Векич имаше два поредни шанса за рибрейк, но ръката ѝ трепна точно тогава и Женг седна на първата почивка с аванс от 3:0.

Двете тенисистки имаха еднакъв брой грешки в първата част (12), само че китайката реализира близо 3 пъти повече уинъри от своята съперничка и взе цели 20 процента повече от разиграванията на собствен първи начален удар. Всичко това позволи на по-високоранкираната тенисистка да задържи аванса си и тя сложи точка на спора с реализирането на още един пробив при 5:2 в своя полза.

Началото на втората част беше идентично, тъй като отново китайката осъществи мигновен брейк, но този път не можа да задържи преднината си и Векич скоропостижно върна паритета в резултата. Хърватката дори беше по-активната на корта в тези минути и се представяше по-успешно на ретур спрямо своята опонентка, само че шестата поставена демонстрираше впечатляващо хладнокръвие във важните разигравания. В крайна сметка китайката дочака своя момент и се възпозлва от общо четвъртата си възможност, за да пробие в осмия гейм и впоследствие не сбърка в опита си да се превърна в първата представителка на Китай със златен медал в историята на тениса!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Златно момиче: Женг беше с една класа над Векич и е новата тенис олимпийска шампионка! Калоян Соколов
Теми:  
wta | дона векич | кинвен жанг | Обзори | париж 2024

Коментари





Следвайте ни в Facebook