Зрелище в ИУ: Алкарас пречупи Синер и е на победа от завръщане под номер едно в света!

от в 02:53 на 19.03.2023
Мартин Петков

Новото поколение в тениса настъпва с изключително бързи темпове, като двама от най-видните представители на следващата генерация несъмнено са 19-годишният Карлос Алкарас и 21-годишният Яник Синер, които неведнъж вече ни дариха с паметни битки на корта помежду си. Безспорно най-траен е споменът от сблъсъка им на US Open през миналия сезон, когато в неповторима 5-часова драма испанецът спаси мачбол и повали своя добър приятел, за да триумфира впоследствие с дебютната си титла от Големия шлем.

Макар и намиращи се все още в крехка за професионалния спорт възраст, то на ниво АТР откриваме цели четири срещи помежду им, като балансът на победите в съперничеството им е изравнен, а в хода на днешния ден те отново трябваше да излязат един срещу друг на корта в полуфинален дуел на Мастърса в Индиън Уелс. Карлитос, който от старта на надпреварата насам играе на изключително високо ниво и с представянето си показва нагледно, че контузиите, белязали кариерата му в последните месеци, са останали далеч зад гърба му, ни дари с поредния си безупречен мач на кортовете в Калифорния, след като подчини италианеца в първокласен сблъсък, продължил час и 51 минути - 7:6(4) 6:3.

По този начин тийнейджърът от Мурсия вече се намира на само една крачка от това да изпревари Новак Джокович по точки в класацията на АТР и отново да оглави световната ранглиста, но за целта ще трябва да завоюва трофея в Калифорния, надделявайки над намиращия се в серия от 19 поредни победи Даниил Медведев.

В началото на двубоя настроението в играта на всекиго от двамата младежи беше видимо приповдигнато и те успяваха без излишни неприятности да печелят своите подавания на сервис. В това русло се достигна до петия гейм, когато италианецът се пропука сериозно и инкасира неминуем брой неточности, сред които и две двойни грешки, при което на практика доброволно предаде началния си удар в актива на топ поставения в схемата, който наказваше всяка плитка топка в своята половина, като бележеше печеливши удари от всички краища на корта.

Постепенно с течение на времето обаче ритъмът в играта на тийнейджъра спадна и той започна да пропуска значително повече в отиграванията си, които често дори не преминаваха отвъд мрежата и Синер влезе в серия от 11 поредни точки, за да върне равенството в резултата. С това си действие световният номер 13 нагледно разколеба шампиона от US Open, на когото в заключителния 12-и гейм дори му се наложи да спасява сетбол, но под окуражителните думи на треньора си Хуан Карлос Фереро пласира поредица от първи сервиси и предизвика изиграването на тайбрек. В него Карлитос пръв успя да се сдобие с аванс от минипробив, който сам пропиля след грешка от бекхенд, но светкавично се реабилитира и вдигна качеството в представянето си до ниво, присъщо на световен номер едно, като даде само една точка на Синер от последните пет и записа откриващия сет на сметката си.

С настъпването във втората част вдъхновението, с което се състезаваше Алкарас, беше лесно забележимо, като той неизменно излизаше победител при престрелките от основната линия и просто не позволяваше на южнотиролеца "да диша", като посредством поредната си канонада от печеливши форхенди реализира ранен пробив. Впоследствие италианецът хвърли всички сили в търсене на рибрейк, ала неимоверната класа на топ поставения в схемата надделя в ключовите моменти и той спечели една от точките на турнира след фамозен прехвърлящ удар, за да затвърди преднината си и поведе с 3:0.

Моментите на вълшебство от страна на испанеца продължиха с все същата сила и в идните минути, когато той се чувстваше по отличен начин и разгърна потенциала си обилно количество уинъри от дъното на корта, които му осигуриха три шанса за дублиране на аванса му, но Синер остана хладнокръвен и удържа подаването си. Впоследствие Карлитос беше напът да изгуби предимството, изоставайки с 0:30, но именно в ключовите мигове началният му удар се включваше на помощ и бившият номер едно нямаше затруднения да печели собствените си геймове, за да подпечата триумфа си в двубоя на следващата генерация, предоставяйки ни най-добрия си тенис от началото на 2023-та година насам.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Зрелище в ИУ: Алкарас пречупи Синер и е на победа от завръщане под номер едно в света! Мартин Петков
Теми:  
atp | индиън уелс | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | следваща генерация | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook