Зрелището е гарантирано: Джокович преодоля проблемите на старта и оформи сблъсък с Григор!

от в 21:06 на 12.05.2023
Мирела Николова

Новак Джокович имаше сериозни колебания в първите си два турнира на клей за сезона, след което отказване поради контузия в Мадрид допълнително притесни феновете му преди предстоящия Ролан Гарос. По време на откриващия си двубой в Рим днес сърбинът отново не бе в най-добрата си кондиция както физически, така и игрово, но въпреки всичко показа класата си във важните моменти от мача и успя да пречупи съпротивата на вдъхновения Томас Мартин Етчевери, за да постигне победата след час и 53 минути игра и краен резултат 7:6(5) 6:2.

По този начин световният №1 си осигури място в третия кръг и оформи зрелищен сблъсък срещу Григор Димитров. Това ще бъде общо 12-и двубой между двамата балканци, които се изправиха един срещу друг и на Аустрелиън Оупън, когато първата ни ракета успя да затрудни сърбина, но в крайна сметка фаворитът не допусна изненада и затвори мача в последователни сетове. Така балансът в преките им срещи стана 10:1 в полза на белградчанина, като единствената победа на нашето момче дойде през 2013-а година на Мастърса в Мадрид.

Още от първите минути на двубоя аржентинецът не показа нито капка страхопочитание към именития си опонент и реализирайки серия от съвършено пласирани уинъри, нанесе пробив в дебютното подаване на топ поставения. От своя страна, сърбинът бе непостоянен в изявите си и редуваше отлично конструирано разиграване с непредизвикана грешка, което му попречи да осъществи рибрейк - 0:2.

Това обаче се промени в средата на сета, когато Джокович все по-често започна да поема диригентската палка и в типично своя стил обезоръжаваше съперника си. Така балканецът постигна своето и върна пробива за 3:3, но това далеч не оказа влияние върху увереността на Етчевери, който продължи да играе с максимална дълбочина в ударите си, дочаквайки пропуск от отсрещната страна. 

Все пак фаворитът успя да се добере до два сетбола на чужд сервис при 5:4, но именно тогава южноамериканецът показа най-доброто си лице и заличи опасността, след което доведе изхода на сета до тайбрек. В него световният №61 на няколко пъти излизаше напред, но шесткратният шампион засвидетелства своята пословична борбеност, което в комбинация със съвършено изградените му атаки го изведе до обрат и успех в откриващия сет след цели 76 минути игра.

Завършекът на дебютната част и пропилените възможности повлияха на Етчевери на старта на втория сет, където той позволи на световния №1 да води разиграванията и да реализира пробив в самото начало. Впоследствие аржентинският представител се завърна към високото си ниво на игра от първата част, но това далеч не бе достатъчно, за да спре устрема на Джокович, който непрекъснато градираше в представянето си и безпроблемно опази рано придобитата си преднина, за да затвори двубоя в своя полза.

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Зрелището е гарантирано: Джокович преодоля проблемите на старта и оформи сблъсък с Григор! Мирела Николова
Теми:  
atp | григор димитров | новак джокович | Обзори | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook