10 от най-любопитните моменти на Australian Open

от в 16:21 на 03.03.2016
Tennis.bg

Вижте десет от най-интересните случки свързани с първия за годината турнир от Големия шлем в тениса - Откритото първенство на Австралия.


Късното шоу на Багдатис и Хюит

През 2008-а Лейтън Хюит и Маркос Багдатис приключиха своята битка от трети кръг в 4,34 сутринта! Това е най-късно завършилият двубой от Големия шлем, а неговия край дочакаха около 5000 верни фенове на местния любимец Хюит, който спечели драматично след 4:6, 7:5, 7:5, 6:7, 6:3.



Сълзите на Мъри и Федерер

Емоциите след всеки финал са във връхната си точка. Така бе и през 2010-а. Тогава Роджър Федерер грабна титлата с победа в три сета над Анди Мъри и забрави сълзите след поражението от Рафаел Надал в предходните турнири от Големия шлем. За Анди Мъри остана да признае: "Мога да плача като Роджър, но за съжаление не мога да играя като него." Но историята помни и сълзи в очите на Мъри след сблъсъци с Федерер:



Някой да подаде стол на Джокович и Надал

През 2012-а Новак Джокович и Рафаел Надал подобриха тогавашния рекорд за най-дълъг финал в турнир от Големия шлем. Джокович реализира може би най-силния мач в кариерата си като след 5 часа и 53 минути игра се наложи над своя дългогодишен опонент.

Двубоят се оказа с 1 час по-дълъг от предишния най-продължителен финал в топ 4 турнирите, когато на Матс Виландер са му нужни 4 часа и 54 минути, за да сложи Иван Лендъл на US Open 1988.

Преди този финал, Надал има изумителната статистика от 133 победи и 1 загуба в мачове от Големия шлем, когато е спечелил първия сет. Ноле обаче го пречупва за 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5.

По време на протяжната церемония по награждаването и двамата са видимо рухнали физически след 14-дневния маратон в Мелбърн...

 

Невъзпитаната Ким Сиърс

Годеницата на Анди Мъри по това време(2015) Ким Сиърс шокира телевизионните зрители с пиперливия си език. Тя бе уловена да отправя откровени псувни по адрес на Томаш Бердих и екипа му по време на мач от Australian Open. Тази година Ким пропусна надпреварата в Мелбърн, защото бе в напреднала бременност.



Двойникът на Мохамед Али

Малко известният през 2008-а Жо-Вилфред Цонга предизвика истинско "цунами" край Мелбърн. Състезателят от Льо Ман изхвърли Анди Мъри в първи кръг, за да достигне до финала. По пътя си той надигра и Рафаел Надал преди да се предаде срещу Новак Джокович. По това време Цонга бе №38 и се превърна в най-ниско класираният играч достигнал финал в първия за годината турнир от Големия шлем. За Цонга, популярен и като Али заради външния си вид, бяха необходими под два часа, за да надиграе Рафаел Надал, което по онова време бе истинска сензация.

 

Джон МакЕнроу е дисквалифициран през 2008

И в днешно време сме свидетели на множество избухвани на тенисистите срещу съдии или други странични фактори на корта. Но нищо не може да се сравни си "оригинала". Лошото момче Джон МакЕнроу. На Australian Open 1990-а в двубой от четвърти кръг американецът получава първото си сериозно предупреждение за имитиране на съдията, а след това и за удряне на ракетата си. А, след като си позволява да напсува съдията и официално лице на корта, бива дисквалифициран.

 

Сафин шокира Федерер през 2005

Преди цели 11 години Федерер е в серия от 26 мача без загуба и без да е загубил сет достига до полуфиналите срещу четвъртия поставен Марат Сафин. Никой не дава и минимален шанс на руснака. Мощният Сафин обаче опровергава всички.

След четири часа и половина битка той се налага с 5:7, 6:4, 5:7, 7:6, 9:7.



Краят на серията за Навратилова

Дори и серията на Федерер изглежда скромна на фона на тази на Мартина Навратилова. През 1984-а Навратилова прави 75 поредни победи и е на път към седма поредна титла от Големия шлем преди Хелена Сукова да я надиграе на трева в полуфиналите на турнира в Куйонг. "Боли, но съм сигурна, че ще преодолея този момент," заявява Навратилова след мача.

Родик оцелява в епична битка от 83 гейма

Макар да е далеч от класиката на Уимбълдън между Иснър и Маю с техните 183 гейма, Анди Родик и Юнес Ел Айнауи направиха впечатляващ мач през 2003-а.

Финалният сет продължи два часа и 23 минути - почти колкото първите четири. В крайна сметка 20-годишният Родик стана най-младият играч от 11 години достигнал до полуфиналите след 4:6, 7:6, 4:6, 6:4, 21:19.



Голямото завръщане на Дженифър Каприати

Дженифър Каприати реализира изумителен обрат във финала на Australian Open 2002. Тя изоставаше със сет и 4:0 във втората част, за да победи в крайна сметка с 4:6, 7:6, 6:2. На всичкото отгоре американката спаси четири мачбола във втория сет.

Каприати се превърна в едва втората състезателка в историята, която спасява мачбол по пътя си към титлата. Преди нея това прави Мари Картър през далечната 1956-а година.

Трябва да се отбележи, че в края Хингис има и сериозни физически проблеми при изключителната жега в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
10 от най-любопитните моменти на Australian Open Tennis.bg
Теми:  
australian open | анди мъри | анди родик | дженифър каприати | джон макенроу | жо-вилфред цонга | ким сиърс | лейтън хюит | марат сафин | маркос багдатис | мартина навратилова | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер | тенис | топ 10

Коментари





Следвайте ни в Facebook