11-та поредна победа в Шлема и 1/4-финал на US Open: Вондроушова спря екзекуторката на Томова

от в 20:01 на 04.09.2023
Калоян Соколов

Маркета Вондроушова е първата 1/4-финалистка в долната половина на схемата. Шампионката от Уимбълдън имаше трудната задача да се изправи срещу непрестанно прогресиращата Пейтън Стърнс, но преодоля трудното начало и реализира обрат в мача - 6:7(3) 6:3 6:2.

По този начин последната "мейджър" шампионка за пръв път в кариерата си ще играе във финалната осмице в Ню Йорк, а екзекуторката на Виктория Томова може да бъде повече от доволна с тазгодишните си изяви на US Open, като заслужено ще дебютира в топ 50 на световната ранглиста след точно една седмица, което е невероятно постижение, имайки предвид, че тя беше извън първите 300 преди по-малко от година.

Вондроушова пък ще срещна бившата финалистка Мадисън Кийс, която не остави шансове на третата поставена Джесика Пегула в американското дерби, а интересното е, че досега двете никога не са се изправяли една срещу друга.

Стърнс влезе много по-добре в сблъсъка и използваше всяка една възможност, за да повиши темпото на игра. Местната любимка се възползваше от твърде дефанзивната позиция на своята съперничка и бързо взе преднина от 3:0 гейма. Чехкинята обаче много добре знаеше, че световната номер 59 няма как да прави толкова висок брой уинъри през цялото време и дочака неминуемия спад в изявите на аутсайдерката, за да докара нещата до тайрек.

Там по-нискоранкираната състезателка трябваше да работи здраво за всяка една спечелена точка, ала нямаше никакъв проблем с това, защото пласираше неспасяеми форхенди от всяка една точка на корта и реализира два мини брейка, с които си гарантира спечелването на първия сет.

Левичарката далеч нямаше намерение да се предава и осъществи пробив на нула в дебютните минути на втората част, само че сякаш изпитваше някакви физически проблеми, тъй като изведнъж започна да диша много тежко и Стърнс бързо направи рибрейк. Все пак Вондроушова преодоля болката и влезе в познатия за нея безпогрешен режим, който напълно отчая американката. 59-тата в света трябваше да прави редица допълнителни удари за завършването на всяка една точка и накрая изцяло загуби своето търпение, което позволи на деветата поставена да си върне предимството в резултата и да изравни общия резултат.

Решителият сет започна с три поредни брейкбола пред фаворитката, само че непоставената тенисистка прояви характер и спаси всеки един от тях. За нейно съжаление, то тя изгуби изцяло контрола над своите удари и пропускаше очертанията на корта с все по-сериозна отстояние, а чехкинята веднага се възползва от нейните проблеми и се откъсна с двоен пробив напред. Стърнс се опита да реализира обрат и отмъкна следващото подаване на сребърната медалистка от Токио, но оттам насетне не спечели нито гейм повече и Вондроушова записа своята 11-та поредна победа в Шлема.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
11-та поредна победа в Шлема и 1/4-финал на US Open: Вондроушова спря екзекуторката на Томова Калоян Соколов
Теми:  
wta | маркета вондроушова | Обзори | пейтън стърнс

Коментари





Следвайте ни в Facebook