14-годишният Рашид Наваф с дебютен мач на ниво ATP

от в 19:35 на 09.01.2020
Диана Андреева


В турнир, изпълнен с утвърдени ветерани от ATP Tour, младежкото присъствие на 14-годишния Рашид Наваф заинтересува много медии. Катарският тийнейджър бе възнаграден за успехите си при младежите - беше включен в схемата на квалификациите на Qatar ExxonMobil Open и така той изигра дебютен мач на ATP на родна земя. Въпреки че Наваф вече не участва на турнира, надпреварата в Доха се развива доста интересно, а изненади от младото поколение също не липсват.



Наваф взе участие както в сингъл надпреварата, така и на двойки. На единици той се изправи срещу играч от топ 100, а именно бразилеца Тиаго Монтейро. Двубоят продължи едва 48 минути, като Рашид спечели само два гейма в цялата среща, отстъпвайки с 6:2 6:0. Впоследствие той се впусна в отбор с Малек Джазири, за да играе мач срещу елитната двойка Анри Континен и Франко Скугор, а там той записа втора загуба за седмицата.

Така независимо че катарският тинейджър загуби и двата мача, той е уверен, че преживяванията ще му помогнат в бъдеще:

„Това е повратна точка в моята кариера. Огромна стъпка е да се състезаваш с тези имена и да си заобиколен от такива звезди. Бях впечатлен от тяхното ниво на тенис и от играта им. Напрежението е много голямо на сингъла, но на двойки е доста по-лесно. Имаш подкрепата на партньора си и това помага, особено с някой като Малек. "



На 12-годишна възраст федерацията по тенис на Катар го изпраща да тренира в световно известната тенис академия Муратоглу във Франция, където все още пребивава. Там, играта на Наваф бързо просперира и той постигна доста добри резултати на младежките надпревари през миналия сезон, а видимо се очаква през този той да покори и нови върхове.

Независимо че Рашид е доволен от напредъка си, амбициите му са много по-възвишени. Той се надява, че някой ден спечелването на титлата в Доха ще бъде само едно от многото му постижения на ATP Tour: „Вярвам, че мечтата на всеки тенисист е да бъде един от най-добрите сингъл играчи в света и да спечели турнир от Голям шлем“, каза Наваф. „Моите цели са същите.“


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
14-годишният Рашид Наваф с дебютен мач на ниво ATP Диана Андреева

Коментари





Следвайте ни в Facebook