28 аса и 57 уинъра по-късно: Беретини сломи Буста и ще спори с Монфис на 1/4-финал!

от в 13:43 на 23.01.2022
Мирела Николова

Матео Беретини имаше труден петсетов двубой срещу младия Карлос Алкарас в третия кръг на тазгодишното Открито първенство на Австралия, продължил над четири часа, но днес италианецът не показа абсолютно никакви признаци на умора и сломи съпротивата на Пабло Кареньо Буста. В хода на целия сблъсък началният удар на седмия поставен бе на изключителна висота и се превърна в основния коз за финалиста от Уимбълдън по пътя му към четвъртфиналната фаза след 7:5 7:6(4) 6:4. В битка за място във финалната четворка Матео ще се изправи срещу винаги атрактивния Гаел Монфис, който демонстрира невероятна форма от началото на годината и няма загубен сет в надпреварата досега.

Още от самото начало на срещата сервиращите получаваха сериозно преимущество в разиграванията, които в по-голямата си част се решаваха след максимум четири удара. Италианецът бе по-агресивният от двамата и благодарение на мощните си форхенди си отваряше корта, за да завърши с печеливш удар. Този офанзивен стил на игра му носеше и значителен брой непредизвикани грешки, които обаче не бяха от съществено значение за изхода на сервис геймовете му, в които разчиташе основно на началния си удар, за да държи противника си далеч от възможности за пробив.

Паритетът в резултата остана непокътнат до 5:5 и точно когато тайбрекът изглеждаше най-вероятният и закономерен край на този толкова равностоен сет, мрежата реши да се намеси на два пъти в полза на Беретини и така той се сдоби с три поредни брейкбола, още първият от които бе материализиран след неуспешен опит за атака на испанеца. Подавайки за затваряне на частта, световният №7 изпита известни затруднения, но най-силното му оръжие днес отново влезе в употреба и след няколко блестящи сервиса откриващият сет бе пратен в историята.

Устремът в играта на Матео се пренесе и във втората част, където още в дебютното противниково подаване италианецът се сдоби с три поредни брейкбола. Тогава обаче Кареньо Буста повиши концентрацията си и спечели последвалите пет точки, за да се спаси от изоставане. С всяка изминала минута началният удар на финалиста от Уимбълдън придобиваше все повече острота и изпълнен с изключителна прецизност и впечатляваща скорост, не оставяше възможност на испанеца дори да помисли за достигане до брейкбол. 

Този път двамата не успяха да избегнат изиграването на тайбрек, в който Беретини отново бе напълно безпощаден на свой сервис и възползвайки се от непредизвиканите пропуски от отсрещната страна, натрупа солиден аванс от 6:2 точки, а оттам насетне бе само въпрос на време италианецът да удвои аванса си в отделните части.

Статуквото не се промени и в третия сет, тъй като световният №7 отново беше изключително агресивен и се стремеше да притиска опонента си непрекъснато. Сервисът му не загуби нито частица от блясъка си и продължи да го държи далеч от неприятности. На няколко пъти подаванията на Буста бяха застрашени, но именно в тези моменти нивото на концентрация на италианеца спадаше и го лишаваше от осъществяване на пробив.

Беретини бе търпелив и дочака своя момент, в който да нанесе решителния си удар в двубоя. Това се случи в десетия гейм, чието начало по никакъв начин не предвещаваше това, което щеше да последва. Испанецът поведе с 40:0 и точно когато изглеждаше, че ще го спечели безпроблемно, той допусна цели 5 поредни непредизвикани грешки, като така предаде подаването си, а с това и мача.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
28 аса и 57 уинъра по-късно: Беретини сломи Буста и ще спори с Монфис на 1/4-финал! Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2022 | матео беретини | Обзори | пабло кареньо буста

Коментари





Следвайте ни в Facebook