4-часова драма в Ню Йорк: Отразен мачбол, крампи и първи обрат от 0:2 в кариерата на Григор!

от в 01:00 на 30.08.2023
Мартин Петков

Григор Димитров за пореден път в кариерата си доказа, че за него няма невъзможни неща в тениса и направи първия в кариерата си изобщо обрат от 0:2 до 3:2 сета, за да открие победоносно кампанията си на тазгодишния US Open. Най-добрият български тенисист имаше наглед благополучен жребий за надпреварата, в която е бивш полуфиналист, срещайки на старта световния номер 115 Алекс Молчан и макар развоят на събитията да се оказа далеч от очакванията, то Гришо покори "обетованата земя" за себе си в тениса и осъществи "пълен ремонт" над словашкия левичар, за да го сломи след три спасени мачбола в епичен трилър, продължил 4 часа и 40 минути - 6:7(9) 6:7(5) 6:1 7:5 7:6(9).

По този начин първата ни ракета, който е 19-и поставен в схемата, остава непобеден в откриващия кръг на турнирите от Големия шлем през настоящия тенис сезон, като се класира за втория етап в Ню Йорк, където му предстои да срещне бившия номер едно Анди Мъри. Това ще бъде 12-и сблъсък в съперничеството между Григор и 3-кратния "мейджър" шампион, като досега в актива на сънародника ни личат три успеха над британеца, най-славният от които идва в четвъртфиналите на Уимбълдън през 2014-а година.

Българинът спечели жребия и избра да застане пръв на сервис в двубоя, като още с дебютните си действия за мача впечатли със своята ювелирност във фаза атака, но за сметка на това при следващите две заставания на начален удар за нашето момче развоят на събитията далеч не беше сходен. Грешките от ракетата на най-добрия ни тенисист започнаха да се увеличават неспирно, като той отстъпваше пред словака при по-дългите разигравания и посрещна общо четири брейкбола в рамките на два гейма, но в ключовите мигове първото подаване на Димитров бе негов верен съюзник и той оцеля под натиска на левичаря.

С този момент и до голяма степен се изчерпаха интригуващите ситуации в откриващата част, предвид факта че сервиращите зададоха твърде високо темпо в своите геймове и наглед закономерно бяхме отведени до тайбрек. В него неточностите от страна на първата ни ракета достигнаха своята връхна точка, но пък положителното за родния ни представител в случая бе това, че Молчан също не му отстъпваше в този аспект.

Въпреки всичко, то българинът изостана с 4:6 точки, ала скоропостижно навакса пасива след страхотен бекхенд и ас, преди двамата състезатели да ни предложат сериозна драма, при която Григор спаси цели пет сетбола, но при шестия такъв нервите му не издържаха и направи двойна грешка, с което дебютният сет бе записан в актива на световния номер 115, докато за сънародника ни остана горчивата от допуснатите 21 непредизвикани неточности до тук в срещата.

С настъпването на втората част проблемите за 19-ия поставен видимо останаха в миналото, след като в собствените си геймове най-добрият ни тенисист умело провеждаше точките, разчитайки в доста от случаите на първия си сервис, който тормозеше словака. Молчан на свой ред пък впечатляваше с изявите си на начален удар и левичарският му сервис се оказваше неразгадаем ребус за бившия полуфиналист в турнира, като без да станем свидетели на нито една точка за пробив, ни предстоеше да наблюдаваме нов тайбрек.

Именно в дългия гейм обаче, събитията от по-рано в хода на сблъсъка се повториха и желанието на Гришо да бъде агресивен и да търси атаката, за съжаление, донесе със себе си поредната порция непредизвикани грешки за най-добрия ни тенисист, който изостана с 0:5 точки. Сериозният дефицит в резултата все пак не притесни до такава степен световния номер 19 и той изпълни едни от най-добрите си удари изобщо в мача, при което редуцира пасива си до 5:6 пункта, ала в последния момент заби сечения си бекхенд в мрежата и непоставеният тенисист дублира водачеството си в отделните части.

Подобен развой на събитията и изоставане от 0:2 сета за Димитров пък означаваше само едно - най-добрият ни тенисист се нуждаеше от направата на първия в кариерата си изобщо "пълен ремонт", обръщайки резултата до 3:2 в своя полза, за да продължи участието си в Ню Йорк. Българинът още с езика на тялото си в началото на третата част ясно показа, че далеч не е казал последната си дума в този двубой и вдигна оборотите със серия от печеливши комбинации от форхенд, за да осъществи дебютния за мача пробив.

В следващите минути обаче нови две неточности на хасковлията, последвани от блестящ минаващ удар на световния номер 115, върнаха Молчан в играта и той реализира рибрейк, но само за да видим впоследствие поредните уинъри от ракетата на Григор, чрез които преднината на сънародника ни бе подновена. Заставайки на начален удар, бившият номер три се завърна от 0:30 в гейма си, благодарение на бързи точки от сервис, и затвърди предимството си, като оттам насетне наложи пълната си доминация в игрови аспект и за трети пореден пробив отмъкна подаването на своя противник, с което направи първата крачка към историческия за себе си обрат.

В паузата преди старта на четвъртия сет левичарят използва възможността си да отиде до съблекалнята и след завръщането си на корта за подновяването на играта отново намери баланса в собствения си сервис и спря серията от брейкове на нашето момче. Това пък далеч не повлия на представянето на първата ни ракета, който продължи да е настъпателен в действията си в предни позиции и неколкократно спечели надлъгването от основната линия със съперника си, което му гарантира и три брейкбола на сметката в петия гейм.

Поставен под напрежение, левичарят демонстрира завидно хладнокръвие и игра в защитен план, като отново се позова на добрия си пасингшот, за да оцелее в трудната ситуация, с което паритетът се запази. Скоропостижно бяхме отведени до десетия гейм, когато българинът сервираше за оставането си в турнира и макар да изостана с 15:30 в статуквото, то пласира три безгрешни сервиса, за да отстои началния си удар, като мигновено насочи изцяло вниманието си върху идното подаване на Молчан.

Колебанията за левичаря в тези минути бяха лесно доловими, докато самочувствието, с което заигра Димитров, даде своето отражение върху случващото се на корта и световният номер 19 реализира поредните си печеливши отигравания, които му донесоха така бленувания от всички ни пробив, за да може с ювелирно представяне на сервис българинът да изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

В началото на решителната пета част психологическото превъзходство бе изцяло в полза на Гришо, който продължи да задава "тенденциите" на корта и продуцираше множество уинъри в играта си, което не след дълго го изведе до купища брейкболи. Възможностите за пробив пред българина наброяваха цели пет шанса, ала всички те до един се изпариха, след като грешките в играта на бившия полуфиналист се завърнаха, докато Молчан дочака своя момент в шестия гейм и демонстрира впечатляваща защита, за да отмъкне подаването на родния ни представител. С това и настроението в играта на Димитров се изгуби, като под знака на продължителите неточности в неговата игра, то световният номер 115 достигна до възможност да сервира за победата, но тогава нашето момче своеобразно възкръсна като феникс от пепелта след нова страхотна комбинация в близост до мрежата, докато в този миг словакът крампира и драмата беше пълна, а пробивът върнат.

Броени минути по-късно обаче двойна грешка на Гришо в ключовата ситуация при 30:30 в десетия гейм означаваше мачбол за левичаря, но под напрежение българинът изпълни най-добрите си сервиси и оцеля - 5:5. Последваха две рутинни подавания за сервиращите и този епичен трилър беше писано да завърши в супертайбрек, където 19-ият поставен имаше отлична възможност да се реабилитира за двата си загубени дълги гейма по-рано в мача.

Стартът се разви по мечтания от всеки българин начин, след като Димитров осъществи бърз мини пробив, но броени секунди по-късно пропусна да увеличи аванса си след смач в аут и внезапно се оказа в позицията на догонващ при 2:4 точки, когато съдбата, късметът и филето на мрежата се "усмихнаха" на словака. Въпреки случилото се, най-добрият ни тенисист запази главата си високо горе и спечели четири от следващите пет разигравания, за да поведе с 6:5 на свой ред. Впоследствие обаче колеблив ретур и топка в мрежата означаваха смяна на водачеството в резултата, а много скоро левичарят вече разполагаше с нови два мачбола при 9:7 в своя полза. Както вече се убедихме, то напрежението не е фактор, когато Григор Димитров е на корта, и българинът изигра на практика четирите точки на своя живот, за да триумфира с една от най-сладките победи в цялата си кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
4-часова драма в Ню Йорк: Отразен мачбол, крампи и първи обрат от 0:2 в кариерата на Григор! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | алекс молчан | бгтенис | григор | григор димитров | димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook