5-кратната шампионка е аут: Свитолина се разправи с Винъс Уилямс в първия кръг на Уимбълдън

от в 21:18 на 03.07.2023
Мартин Петков

Елина Свитолина се поздрави с победата в най-очаквания двубой от първия кръг на тазгодишния Уимбълдън при дамите, сломявайки 5-кратната шампионка Винъс Уилямс. Сблъсъкът между младата майка и славната американка напълно логично намери място в програмата на централния корт за откриващия ден на най-стария тенис турнир и до голяма степен оправда очакванията за равностойна битка, ала след час и 29 минути игра по-доброто физическо състояние на Свитолина направи разликата и тя ознаменува триумфално завръщането си в Лондон - 6:4 6:3.

С успеха си световната номер 76 и бивша полуфиналистка в надпреварата се класира за втория кръг в английската столица, където ще срещне 28-ата поставена Елизе Мертенс.

Уилямс още на старта на двубоя загатна, че силното ѝ представяне в подготвителните турнири преди Уимбълдън не е било плод на случайност и макар вече 43-годишна, то тя бележеше печеливши отигравания както в най-добрите си дни, за да се сдобие с ранен пробив аванс. Впоследствие Винъс поведе с 40:30 в опит да затвърди преднината си, ала оттам насетне проблемите ѝ намериха своето начало, като тя започна да греши необратимо и същевременно се подхлъзна в близост до мрежата, при което извика от болка и се хвана за коляното си.

Нещастният инцидент доведе до медицински таймаут и сериозен смут в действията на бившата номер едно, чието равнище в качеството на ударите спадна значително и не след дълго тя вече изоставаше с брейк пасив. Украинката от своя страна далеч не се свенеше по отношение на това да влиза в размени с Винъс, която генерираше сериозна мощ от форхенда си, и дори съумяваше да излиза в ролята на победител от тях, демонстрирайки страхотна защита, което съпроводено от отличното ѝ сервиране я отведе до успеха в откриващия сет, продължил близо час.

С настъпването на втората част бронзовата олимпийска медалистка от Токио вложи всичката си енергия с идеята да осъществи ранен пробив, като планът ѝ сработи и тя притисна до стената американката, за да влезе в подем и отмъкна нейното подаване. При ответното заставане на начален удар за Свитолина, то 7-кратната шампионка в Големия шлем покачи агресията в своите ретури и дори разполагаше с точка за рибрейк, ала бившата номер три не трепна в ключовата ситуация и заличи шанса пред легендарната си съперничка, като оттам насетне навлезе в оптималния си ритъм и до края на срещата съумя да дублира преднината си в резултата, благодарение на което нямаше особени трудности да подпечата победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
5-кратната шампионка е аут: Свитолина се разправи с Винъс Уилямс в първия кръг на Уимбълдън Мартин Петков
Теми:  
wta | винъс уилямс | елина свитолина | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook