5 страхотни тенис истории

от в 00:24 на 18.01.2021
Tennis.bg

Тенисът е един от най-известните спортове в света с привърженици по цял свят. Доставящ силни емоции, той често може да бъде изключително непредсказуем. През годините сме ставали свидетели на всичко - от битки тип Давид и Голиат, през 8 часов сет, до безкрайни съперничества между най-големите имена. Каним ви да се включите към нас, за да си припомним някои от тези събития. За повече актуална тенис информация, съвети и препоръки, може да натиснете тук.
Войната на половете
В изложбен неофициален мач през 1973г. Един срещу друг се изправят легендарната тенисистка Били Джийн Кинг(номер 2 в класирането по това време) и Боби Ригс - 55 годишен шовинист. Тази игра на тенис влиза в историята, като един от първите огромни спектакли, преди спорта да придобие огромната си световна популярност. Ригс е убеден в твърдението си, че никоя жена не може да го победи в тенис мач, независимо от вече напредналата му възраст. От своя страна защитничката на равноправието в тениса Били Джийн Кинг не е доволна от твърденията на Ригс, като приема предизвикателството да се изправи пред него на корта. В крайна сметка, тя триумфира в три поредни сета с резултат 6-4,6-2, 6-3, печели 100,000 долара и натрива носа на Ригс.
Горан Иванишевич печели Уимбълдън през 2001-а
Иванишевич успява да спечели титлата от Големия Шлем на четвъртия си опит. Във финала той играе срещу Пат Рафтър в мач трилър продължил 5 сета - 6-3, 3-6, 6-3, 2-6, 7-5. Предните опити да постигне успех в това отношение са били неуспешни за Иванишевич в изключително трудни мачове, в който той дава всичко от себе си. С успеха си става единственият играч спечелил Уимбълдън с "уайлдкард". В годините преди турнира си заслужил прозвището “най-талантливият играч, който не е печелил турнир от Големия Шлем.
Най-дългият тенис мач в историята
Годината е 2010-а, турнирът е Уимбълдън, когато в първия кръг един срещу друг се изправят Джон Иснър и Никола Маю. Мачът между тях продължава над 11 часа и се играе в продължение на 3 дни. В крайна сметка Иснер излиза победител от срещата, а резултата е умопомрачаващ - 6-4, 3-6, 6-7(7-9), 7-6(7-3), 70-68. Само петият сет е с по-голяма продължителност от предишния рекорд за най-дълъг мач. Общо 183 гейма са изиграни, в които играчите чупят няколко други рекорди, като например - мач в който и двамата тенисиста са направили над 100 аса. След промяна в правилата на Уимбълдън от 2019-а, която включва тайбрек в петия сет, вече е сигурно, че срещата между Иснър и Маю ще остане най-дългата в историята на турнира, а може би и на спорта.
Епичния сблъсък между Федерер и Надал на финала на Уимбълдън 2008-а
Финалът на Уимбълдън от 2008-а, ще остане завинаги в историята като най-завършения сблъсък на титани в тениса. До този момент Роджър Федерер има 12 титли от Големия шлем в колекцията си, включително 5 поредни именно на Уимбълдън. Надал от своя страна никога не е печелил турнира, въпреки че е излизал на финала в предните две издания от 2006 и 2007, в които губи именно от швейцареца. Доказал се като експерт на клей настилка, Надал вече е спечелил 4 поредни титли на Ролан Гарос преди сблъсъка си с Федерер.

Роджър е считан за фаворит от букмейкърите, основно заради преимуществото си пред испанеца на трева. От друга страна, Рафа е в поредица от 23 мача без загуба, постижение пренебрегнато от повечето хора. Въпреки това, коефициентите са в полза на Федерер. Ако имате интерес да заложите на такъв тип мач в бъдеще и да се възползвате от страхотни промоции, бонуси и намаления, щракнете тук ,за да използвате нашите промо-кодове.
В изумителен мач от 5 сета, Надал успява да прекъсне серията на Федерер от поредни победи на финал на Уимбълдън. С резултат 6-4, 6-4, 6-7(5-7), 6-7(8-10), 9-7, Надал изпуска победата още в 3-тия сет, а пък швейцарецът от своя страна почти успява да направи обрата реалност. Поради изключителната си напрегнатост и съревнование, тайбрека от 4-тия сет влиза в историята, както и целия мач. Може да се твърди, че този финален двубой дава и началото на голямото съперничеството между Федерер и Надал.


 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
5 страхотни тенис истории Tennis.bg
Теми:  
иванишевич | иснър | истории | маю | надал | уимбълдън | федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook