Африка ликува: Онс Жабер е на втори пореден полуфинал в Големия Шлем!

от в 00:06 на 07.09.2022
Калоян Соколов

2022-ра се развива по мечтан начин за Онс Жабер, която се превърна в първата арабска жена с титла на ниво WTA 1000, триумфирайки с трофея в Мадрид. Силните игри за тунизийката далеч не приключиха дотук, защото тя записа цели 11 победи по време на тревния сезон и остана само на сет от спечелването на Уимбълдън. Впоследствие обаче Жабер регистрира известен спад в участията си на надпреварите в Северна Америка и замина за US Open, имайки едва два успеха в подготвителните състезания. Все пак световната номер пет съумя да влезе във форма точно навреме и се класира за четвъртфиналите в Ню Йорк почти безпроблемно. Там пък я чакаше среща с Айла Томлянович, която се намира е най-силния си период изобщо някога и само преди няколко дни нанесе сериозно разочарование на местните фенове, тъй като надигра Серина Уилямс и по този начин сложи край на кариерата на легендарната американка. Днес натурализирана хърватка отново хвърли всички сили и не бе далеч от постигането на нова сензация, но африканката се оказа твърде солидна в края и продължи към полуфиналите, където я очаква сблъсък с една измежду Кори Гоф и Каролин Гарсия - 6:3 7:6(4)

По-високоранкираната тенисистка веднага се опита да поеме контрол над събитията на корта и можехме редовно да я видим как се изтегля на своя форхенд и атакува от него. Фаворитката също така си служеше отлично с подсечените си удари, които минаваха много ниско над мрежата и Томлянович изпитваше трудности да отреагира на тях. Всичко това доведе до закономерен пробив в сметката на петата поставена, само че австралийката заигра с далеч по-сериозна дълбочина и изравни за 3:3. Оттам насетне Жабер промени сериозно темпото в срещата, залагайки на множество нестандартни изпълнения, които бяха крайно неочаквани за нейната съперничка и всички геймове до края на частта бяха спечелени от финалистката на Уимбълдън.

Доминацията на тунизийката продължи с пълна сила във втората част, където тя моментално се откъсна с преднина от 2:0. Отново обаче световната номер 46 демонстрира характер и на два пъти наваксваше изоставане от пробив и съумя да обърне нещата до 5:3 в своя полза. В тези минути непоставената тенисистка удряше топката изключително чисто и подлагаше под огромен натиск опонентката си. Изведнъж нервите на Томлянович се опънаха до краен предел и последваха няколко двойни грешки от нейната ракета, като това позволи на Жабер да се завърне в резултата и да до достигне до тайбрек. Там африканската представителка беше далеч по-спокойни и спечели четири от последните пет разигравания, с което си осигури място във финалната четворка на надпреварата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Африка ликува: Онс Жабер е на втори пореден полуфинал в Големия Шлем! Калоян Соколов
Теми:  
us open 2022 | wta | айла томлянович | Обзори | онс жабер

Коментари





Следвайте ни в Facebook