Агентът на Джокович: Спонсорите го приеха трудно

от в 16:56 на 05.04.2016
Tennis.bg

Агентът Едоардо Арталди е ключова фигура в екипа на Джокович. Италианецът и Новак се запознават през 2009 г. По това време Арталди работи за "Серджо Такини". Когато вижда Ноле, той веднага разпознава бъдещия №1 и предлага на компанията за спортна екипировка да подпише дългосрочен договор с него.

Две години по-късно Арталди вече е част от щаба на сърбина. В началото се занимава предимно с пиара, но сега отговаря за всичките му спонсорски договори. А връзките с медиите минават през Елена Капеларо. За разлика от Арталди тя пътува навсякъде с Джокович.

Италианецът разказва колко трудно е наложил Джокович като атрактивен продукт в началото. Особено когато Федерер и Надал са били на върха на своята слава.

"Трябва да бъдем честни. И Ноле е абсолютен реалист, когато говорим за това - той идва от бедна страна като Сърбия. Очевидно в своята родина той не може да получи подкрепа от големи корпорации. Да вземем за пример Роджър Федерер, който безспорно е най-добрият швейцарски тенисист на всички времена. Когато видите, че зад него стоят компании като "Креди Суис" и "Линд" - все огромни швейцарски фирми, нещата изглеждат още по-добре. Джокович нямаше зад гърба си държава. Още повече, че имиджът на Сърбия не е блестящ заради войните. Налагаше се да показва 10 пъти повече от другите, за да впечатли спонсорите", спомня си Арталди.

Повратният момент настъпва преди 4 години, когато италианският агент на Новак успява да уреди договор с японския концерт "Уникло". "Как станаха нещата? По време на турнира в Индиън Уелс през 2011 в Токио имаше земетресение. И Ноле призова целия свят да помогне на пострадалите. Собственикът на "Уникло" видял обръщението на Джокович по телевизора и попитал кой е този младеж. По това време Новак все още не беше най-добрият играч в света. Когато му обяснили кой е, той казал: "Това момче е интересно. Искам да разбера повече за него и за неговите принципи". Разказали му за манталитета на Ноле и за желанието му да помага. Тогава японският мултимилионер отсякъл: "Искам този момък да е лицето на нашата компания пред света - не заради качествата му на тенисист, а заради човешкото му достойнство", връща лентата Арталди.

Впоследствие Новак променя международния образ на Сърбия и се превръща в национален герой.

"Може да звучи нереално, но той иска да направи света по-добро място. Смята, че прекалено много бързаме, че сме твърде фокусирани върху печеленето на пари. Мечтае хората да се върнат към изконните ценности. Затова отхвърля всички оферти от букмейкърски компании, казина, производители на алкохол и цигари. Неведнъж ми е казвал: "Едоардо, мога да изкарам милиарди, но не искам. Аз съм топ играч и нося огромна отговорност пред хората. Нямам право на грешна стъпка."

7 дни спорт


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Агентът на Джокович: Спонсорите го приеха трудно Tennis.bg
Теми:  
едоардо арталди | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook