Александър Зверев се класира за първия си 1/2-финал от Шлема след успех над Вавринка

от в 08:05 на 29.01.2020
Марк Хаджижеков


Александър Зверев се класира за своя първи 1/2-финал на турнири от Големия Шлем след успех в четири сета на 1/4-финалите на Australian Open над швейцареца Стан Вавринка за малко над два часа игра на корта - 1:6 6:3 6:4 6:2. Въпреки че трикратният шампион на "Мейджъри" беше тенисистът, който започна мачът по-добре, германецът беше безпощаден на сервис в последните три части и се възползваше максимално от непредизвиканите грешки на съперника си. В следващата фаза на турнира Зверев ще се изправи срещу победителя от мача между Доминик Тийм и Рафаел Надал.



През първия сет Вавринка имаше изявлено предимство, като швейцарецът играеше изключително офанзивно и същевременно много рядко пропускаше очертанията на корта. Зверев, от друга страна, стартира доста нервно и допусна серия непредизвикани грешки, които не останаха безнаказани от трикратния шампион в турнирите от Големия Шлем.

Така Стан набързо си изгради преднина от два поредни пробива и 5:0, а макар че Зверев спечели „гейма на честта”, краят на сета скоро дойде след поредния безметежен сервис гейм в полза на швейцареца.


Във втория сет обаче Зверев претърпя истинска метаморфоза, като германецът рязко ограничи грешките, а началният му удар започна да придобива зловеща ефективност.


Вавринка, от друга страна, отбеляза спад, който му коства решителен пробив при 4:3 в полза на немеца, като впоследствие Саша отсервира частта след поредното безметежно подаване.



Швейцарецът продължи със слабите изяви и в началото на следващия сет, след като допусна нова поредица от неточности, костващи му пасив от ранен пробив.

Последва обаче понижаване на равнището и на Зверев, който допусна да се стигне до моментален рибрейк. Това все пак не притесни младока, който при 2:2 се поздрави с още един пробив на сметката си, като този път седмият поставен не изпусна инициативата и до края на сета той бе категоричен на сервис, за да поведе с 2:1 в отделните части.



Началото на четвъртия сет бе сходно, тъй като Саша проби отново в първия сервис гейм на Вавринка, като този път рибрейк нямаше и германецът крачеше смело напред към победата. Последва нов слаб сервис гейм на швейцареца, с който Зверев си осигури преднина от два пробива и вече виждаше финалната права - 3:0.

Ситуацията за швейцареца вече изглеждаше безнадеждна в петия гейм на частта, в която той изоставаше с 0:40 и беше през опасност да инкасира трети пробив за сета и така да го загуби на нула. Вавринка, от своя страна, намери сервиса си и спечели пет поредни точки, за да се запише в частта - 4:1. До края на срещата и двамата тенисисти съумяваха да взимат безпроблемно своите подавания, като така логично Зверев достигна до крайната победа и до своя първи 1/2-финал на турнири от Големия Шлем.



 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Александър Зверев се класира за първия си 1/2-финал от Шлема след успех над Вавринка Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook