Алкарас след триумфа: Това е сбъдната мечта; сторих нещо историческо срещу легенда в спорта

от в 22:09 на 16.07.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас направи поредната си крачка към тенис величие и детронира 7-кратния шампион Новак Джокович във финала на тазгодишния Уимбълдън. Битката за титлата пък се превърна в абсолютно зрелище за всеки един любител на спорта и след близо 5-часов сблъсък, то 20-годишният испанец триумфира с крайното 1:6 7:6(6) 6:1 3:6 6:4, завоювайки дебютния си трофей на "свещената трева". В минутите след награждаването си с купата на най-стария тенис турнир, Карлитос беше интервюиран на корта, като сподели колко щастлив и горд се чувства от постигнатото, както и не пропусна да поздрави рекордьора по отличия в Големия шлем за шоуто, на което ни направиха свидетели те двамата.

Поздравления за теб, Карлос. Знам, че ти си мечтал за този момент, откакто си бил малко момче. Имаше толкова много възходи и падения в хода на мача, ти се труди усилено през цялото време. Кажи ни какво е чувството да държиш титлата в ръцете си?

- Това е сбъдната мечта за мен. Разбира се, че е страхотно да спечеля, при това по такъв начин. Изключително съм горд от себе си. Направих нещо историческо на този прекрасен турнир, като играх срещу жива легенда на спорта. За мен лично това всичко е невероятно, както вече казах, това е сбъдната мечта. Самото постижение да играя в тази надпреварата, е изумително, защото аз съм момче, което не е очаквало толкова бързо да достигне такъв етап в кариерата си и да се справя със ситуации от такова естество. Чувствам се истински горд от стореното, както и от моя екип, с който работихме усърдно всеки един ден, за да може в крайна сметка всичко това да бъде възможно.

Какво можеш да ни кажеш за финалния гейм на двубоя, как се чувстваше физически, емоционално, както и за справянето с всички нерви в подобен момент?

- След края на първия сет си помислих: "Карлос, подобри нивото си", защото навярно всеки беше разочарован от развитието на мача към онзи момент. Също така трябва да поздравя Новак, срещу когото винаги е много трудно да се играе, той е изключителен. Новак, когато започнах да играя тенис, аз те гледах да печелиш турнири. Когато съм се родил (б.р. - 2003-та година), ти вече си триумфирал в надпревари, което е наистина невероятно. Ти сам го каза, 36 е новото 26, като с действията си успя да го осъществиш. Просто всичко е изумително.

Ти винаги си казвал, че искаш да играеш финал на Уимбълдън, като стори това пред кралската ложа, както и пред краля на Испания - Фелипе.

- Чувството да играеш пред краля на Испания, Фелипе да е тук и да ме подкрепя, е повече от специално. Надявам се, че вече ще идваш още повече на мачовете ми. Наистина това означава много за мен и искам да ти благодаря отново за подкрепата.

Също не трябва да пропускаме и това, че Новак отчете колко бързо се учиш как да играеш на тази настилка. Това е едва четвъртият ти турнир на трева, миналия месец беше в Куинс, сега си тук на Уимбълдън. Изглежда, че по време на развитието си установил сериозна връзка с тревата.

- Точно сега се чувствам влюбен в тревата. Страхотно е, защото не съм очаквал, че ще мога да развия играта си до такова ниво, при това в толкова малък период от време. Аз съм играл само четири турнира на този тип настилка, като успях да спечеля титлата в Куинс, сега триумфирах и тук, поради което съм истински щастлив от работата, която сме свършили с екипа ми. С настъпването на тревния сезон чувствах, че не съм особено бърз за играта на трева, но пък това ме кара да съм още по-горд от постигнатото.

Със сигурност трябва да се гордееш с това. И последно, когато спечелиш турнира, ти ставаш почетен член на All England Club. Знаеш ли това? Ти може да идваш винаги когато пожелаеш.

- Знам това и е страхотно чувството да бъда член на такъв исторически клуб. Специално е. Ще получа карта, която ми позволява достъп до всичко. Знам, че Роджър Федерер също има такава.

Може да получиш някои съвети от Роджър, както и да поиграете крикет.

- Ще го направим, но наистина оценявам това да съм част от този страхотен клуб, който е исторически, както вече казах. Аз ще дойда и извън участието си в турнира, със сигурност. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Алкарас след триумфа: Това е сбъдната мечта; сторих нещо историческо срещу легенда в спорта Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | уимбълдън | шампионска реч

Коментари





Следвайте ни в Facebook