Алкарас: Този мач ще ми помогне много; разбрах, че не съм на нивото на Джокович

от в 12:44 на 19.11.2023
Калоян Соколов

Карлос Алкарас изглеждаше отново в най-добрата си форма, след като не остави никакви шансове на Андрей Рубльов и Даниил Медведев, което му позволи да спечели "Червената" група на ATP финалите в Торино. Самият бивш номер едно дори изрази надежди, че може да се поздравяи с триумф в турнира, ако продължи да играе по същия начин, но вчера трябваше да се срещне с най-добрата версия на Новак Джокович и беше разгромен в два бързи сета, а ето какво сподели Алкарас в последвалата си пресконференция:

За това защо е било толкова трудно да се играе срещу Джокович в този мач:

- Беше изключително трудно, защото той играеше на най-високото си ниво от началото до приключването на мача. Новак притежава невероятно качество във всеки един от ударите си и играе с огромна дълбочина, така че е много трудно да имаш предимство в разиграванията. Още веднъж той доказа защо е най-добрият играч в света.

За това дали резултатът е бил несправедлив и всъщност срещата е била далеч по-оспорвана:

- За мен е трудно трудно да напаравя подобна оценка. Истината е, че настроението ми не беше най-доброто след края на мача, но мисля, че аз не съм на неговото ниво на закрити кортове. Направихме страхотни мачове на Ролан Гарос, Уимбълдън и Синсинати, но днес се порвалих и не съумяха да му бъда равностоен. Усетих, че трябва да тренирам повече и да бъда по-добър играч. Той има по-голям опит от мен в този турнир и на подобна настилка. Новак е невероятен. Срещу него просто не е достатъчно да сервираш добре, защото притежава уникално качество на ретурите си и те докарва до лимита ти при всяка една точка. Направих някои страхотни точки, само че грешките преобладаваха, а не можеш да си го позволиш срещу състезател от ранга на Джокович.

За това какъв друг план на игра е можел да използва, за да се представи по-успешно:

- Не мога да кажа в момента. Просто може би да тичам и да вкарвам топката в игра. Свеждането на рисковете до минимум и опит да се задържам по-дълго в разиграванията. Това обаче не би било достатъчно срещу тенисисти от класата на Новак. Ще кажа, че ми беше трудно да се поставя позиция, от която да го атакувам повече. Нужно е да си даваш максимално много шансове за атака в мачовете си с Джокович и да играеш в близост до линиите, защото си мъртъв, ако не го направиш.

За това с какви мисли ще влезе в предсезонната си подготовка и дали ще мисли повече за тази загуба или за предходните си силни мачове срещу Джокович:

- Този мач ми помогна много. Влизайки в предсезонната подготовка, то вече знам какво трябва да подобря, за да побеждавам най-добрите в света. Тепърва трябва да обсъдим с Хуан Карлос (Феререро) върху какво ще съсредоточим тренировките си, а аз със сигурност ще изгледам този мач, за да обърна внимание на слабостите си и да ги изчистя, за да се подобря.

Ще трябва засега да забравя всички останали добри двубои с него и да се фокусирам върху тази загуба, защото усещам, че трябва да подобря много неща, ако искам да остана на неговото ниво и да изиграем още страхотни мачове.

За хвърлянето на ракетата и негативните емоции:

- Беше след една невероятна точка. Бих казал, че не можех да изиграя точката по-добре и въпреки това я загубих. Това ме изкара извън нерви за момент, защото не можех да приема как показвам най-добрата си игра и въпреки всичко, то съм на губещата страна. Хуан Карлос ми казваше да остана силен психически, но не можах да го сторя. Трябва да се подобрява в това отношение. Хуан Карлос ми повтаряше преди мача, че трябва да съм максимално концентриран при първия си удар в точката, а сигурно направих около 15 грешки точно тогава и ми беше трудно да се справя с всичко това. Беше разочароващо да сбъркам толкова удари веднага след сервиса и ми беше тежко да го приема. 

За предстоящите 400 седмици на върха за Джокович и дали това го мотивира:

- Невероятно е да си в тази позиция близо 15 години. Това ме мотивира, защото съм амбициозен човек и искам да съм най-добрия в историята. Искам да тренирам с ясно зададени цели, да побеждавам Новак и да печеля всеки турнир, в който вземам участие, но се опитвам да не мисля прекалено много за тези неща, тъй като е трудно постижимо и множество легенди в нашия спорт не са били способни да го постигнат.

Ниастина е невероятно какво продължава да прави Джокович. Той не спира да печели турнири, да чупи рекорди и да печели всяка една възможна титла. Това е чиста лудост. Едновременно съм мотивиран и не съм искам да мисля прекалено много затова.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Алкарас: Този мач ще ми помогне много; разбрах, че не съм на нивото на Джокович Калоян Соколов
Теми:  
atp | nitto atp finals turin | интервюта | карлос алкарас | Пресконференции | торино

Коментари





Следвайте ни в Facebook