Американски финал в Хюстън: Шелтън изхвърли финалиста и ще се опита да детронира шампиона Тиафо

от в 01:15 на 07.04.2024
Калоян Соколов

Бен Шелтън се класира за финала на ATP 250 надпреварата в Хюстън, която е по известна с прозвището "Открит клей шампионат на САЩ". Младокът дори нямаше изигран мач на червени кортове до миналия сезон, в който така и не можа да спечели два поредни двубоя на клея, но изглежда връзката му с настилката е чувствително подобрена и утре той ще има възможност да завоюва втората си ATP титла в своята кариерата, след като триумфира в Токио през миналата есен.

Шелтън се класира за дебютния си финал на червени кортове, постигайки впечатляваща победа над миналогодишния финалист Тома Мартин Ечевери. Срещатс между двамата предложи редица обрати и продължи над  2 часа и 30 минути, а в крайна сметка топ поставеният демонстрира по-здрави нерви в решителните моменти и заслужено преодоля съпротивата на 30-ия в света - 6:7(3) 6:4 6:4.

Първият сет се превърна в същински сервис мастър клас и имахме усещането, че гледаме среща от Уимбълдън. Шелтън правеше купища асове и с лекота си проправяше път към мрежата, където беше безпогрешен, само че аржентинецът също се справяше отлично от линията за начален удар и спаси единствения брейкбол в хода на сета, а впоследствие спечели 4 поредни точки в тайбрека, за да поведе в отделните части.

Местният любимец продължи да минава експресно през сервис геймовете си и във втория сет, като същевременно все по-често печелеше дългите разигравания от дъното на корта. За Ечевери пък ставаше все по-трудно да се справя с експлозивния стил на 21-годшния играч и заслужено световният номер 16 осъществи пробив за преднина от 3:2, която задържа до последно и вкара сблъсъка в решителен сет.

Там станахме свидетели на бърза размяна на пробиви, но постепенно агресията на Шелтън започна да взема връх, докато миналогодишният финалист видимо умекна и скоро инкасира нов брейк, който топ поставеният затвърди с лекота и много скоро можеше да отпразнува своя триумф, завършвайки успешно поредната си акция към мрежата.

На финала Шелтън го очаква мач със защитаващия шампион Франсис Тиафо, чиято вдъхновена игра го отведе до успех над италианеца Лусиано Дардери - 6:4 7:6(3). "Биг Фо" контролираше от самото начало събитията на корта и закономерно преодоля съпротивата на носителя на трофея в Кордоба, с което ще има възможност да се реваншира на по-младия си сънародник за загубата, която левичарят му нанесе на миналогодишния US Open, когато младокът се наложи в 4 сета и "затвори телефона" на Тиафо, като така изобрети една от най-коментираните жестове в света на тениса.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Американски финал в Хюстън: Шелтън изхвърли финалиста и ще се опита да детронира шампиона Тиафо Калоян Соколов
Теми:  
atp | бен шелтън | Обзори | франсис тиафо | хюстън

Коментари





Следвайте ни в Facebook