Андре Агаси: Трансформацията от бунтар към философ

от в 17:57 на 11.07.2020
Анисия Стоева


Американецът се радваше на редовно водачество в ранкинга на FedEx:

Първа седмица под № 1: 10 април 1995 г.

Общо седмици под № 1: 101

Край на годината под № 1: 1999

агаси

Номер 1

Агаси става №1 за първи път на 10 април 1995г., измествайки от върха Пийт Сампрас и задържайки се там в продължение на 30 седмици. Сампрас си връща първото място на 6 ноември 1995г. и завършва сезона на челната позиция. Въпреки че Агаси отново става №1 за 14 дни на 29 януари 1996 г., славните му времена, в които ще бъде начело на тази престижна класация, още са далеч.

Той оглавява ранкинга за три седмици след Уимбълдън 1999г., преди да отстъпи лидерската позиция на Патрик Рафтър, но веднага след Откритото първенство на САЩ си я връща и остава на трона още 50 седмици. Сампрас не се сломява и става №1 след US Open 2000г.

В деня, преди да навърши 33, Агаси си връща лидерската позиция - на 28 април 2003г., като става най-възрастният играч по това време, който се е изкачвал до върха. Следва двуседмично царуване с последен манш на номер 1 по-късно същата година, заемайки първото място в продължение на 12 седмици, започващи на 16 юни 2003 г. Той прекарва 101 седмици под №1, което го поставя под номер 9 във вечния времеви списък.

агаси

Постижения в Шлема

Американецът е един от само осемте състезатели в историята, успявали да спечелят Кариерен Шлем. Първата му титла от Шлема идва през 1992г. на Уимбълдън, който Агаси пропуска от 1988-1990. През 1992г. Андре надвива Горан Иванишевич в петсетов трилър, печели трофея и пада на колене. Също така завършва на второ място в All England Club през 1999г. след загубения финал срещу Сампрас.

Американецът претърпява няколко сърцераздирателни загуби през 1990 и 1991 - два финала на Ролан Гарос, съответно срещу Гомес и Къриър, но все пак успява да стигне до победата през 1999г. след обрат от 0-2 сета срещу Андрей Медведев. Този триумф затваря неговия Кариерен Голям шлем и го прави едва петия играч по това време, който извършва подвига.

агаси

Въпреки че Агаси не се състезава на Откритото първенство на Австралия до 1995г., бързо компенсира за загубеното време и надделява в дебютното си представяне (побеждава Сампрас на финала). Той се поздравява с успех и през 2000 (победа над Кафелников на финала), 2001 (Клемент) и 2003 (Шутлер), поставяйки рекорд от 48-5 в Австралия.

Но US Open е турнирът, на който Агаси е категоричен състезател след 21 последователни участия от 1986 до 2006г. Първият му триумф в Ню Йорк през 1994г. (след победа над Стич) го прави първия мъж, който печели турнира като непоставен състезател. Агаси надделява отново през 1999г. (Мартин) и си спечелва първото място в ранкинга. Американецът завършва на второ място на Откритото първенство на САЩ през 1995, 2002 (Сампрас) и 2005 (Федерер), като последното му участие тук е през 2006г.

агаси

Успехи на Nitto ATP Finals

Агаси се състезава 13 пъти на надпреварата в края на сезона, дебютирайки през 1988г., а за последен път участва през 2005г. Той стига до крайния успех през 1990г. в Хановер, след като взима реванш от Едберг в мача за шампионата.

Американецът завършва като подгласник в три града: Франкфурт (1999г. след загуба от Сампрас), Лисабон (2000г. от Куертен) и Хюстън (2003г. от Федерер). Агаси записва рекорд от 22-20 (победи-загуби) на затварящото сезона спортно събитие.

агаси

Успехи на турнири от серията Мастърс 1000

,,Бейслайнърът" печели 17 Мастърс 1000 трофея, което го поставя под номер 4 във вечната класация. 14 от тези 17 титли идват в Северна Америка и всички те, с изключение на една, са на твърда настилка.

Агаси последователно показва най-добрия си тенис на Откритото първенство на Маями, печелейки първата си титла от тази серия именно там (след победа над Едберг) и излизайки като победител в други 5 случая (1995-96, 2001-2003). Също така той печели BNP Paribas Open през 2001г., отбелязвайки самотната година, през която печели Слънчевия Дубъл.

агаси

Успехът му безпроблемно се пренася и на други турнири от тази престижна серия. Агаси става първият играч, който вдига трофеите и в Канада, и в Синсинати през 1995г., заформяйки хеттрика с Роджърс Къп (1992, 1994, 1995) и Синсинати (1995, 1996, 2004). Американецът надделява и в 2 от 6-те му участия на Мастърса в Париж (1994, 1999) и печели този в Мадрид (на твърд корт) при дебюта му през 2002г.

Въпреки че на Агаси често му е по-трудно на Мастърсите на клей, доминиращата му седмица е през 2002г. в Рим (побеждава Хаас) - това е единственият път, в който Андре печели титла от такъв ранг, без да загуби и сет.

Общ рекорд победи-загуби: 870-274

Общ рекорд титли/загубени финали: 60-30

агаси

Съперничества

Съперничеството между Агаси и Сампрас се счита за едно от водещите такива в историята на тениса. Техният рязък контраст в игровия стил и характерите им прави мачовете между тях задължителни за гледане през 90-те и началото на 2000-те.

Балансът между тях е 14-20 в полза на Сампрас, но често Агаси не успява да спечели най-големите им мачове, излизайки победител само в един от петте изиграни побежду им финала от Големия шлем. Но дръзкият ,,играч от основната линия" побеждава съперника си през 1995г., за да завоюва титлата в Австралия, и доминира в баланса им на клей (3-1). Най-успешният му период срещу Сампрас идва в неговото възраждане в края на кариерата му, след като печели 4 поредни мача в периода 1991-2001г.

агаси

Агаси играе множество епични битки с приятеля си Майкъл Ченг, водейки 15-7 в баланса между двамата сънародници. Агаси помете първия и последните четири мача от тяхното съперничество, но малко определяше победителя в срещите им в останалото време през 90-те.

Други страхотни съревнования по време на кариерата на Агаси включват Борис Бекер (10-4), Патрик Рафтър (10-5) и Роджър Федерер (3-8).

агаси

Наследство

Еволюцията на Агаси, която продължи три десетилетия, от тийн бунтар до мъдър философ плени феновете по целия свят. Той избухна на сцената като 16-годишен, носещ дънкови шорти, с агресивната си игра от основната линия, също толкова силна, колкото и модата му. Той каза на репортерите, че ,,имиджът е всичко"- реплика, която го придружаваше през цялата му кариера.

След редуване от главозамайващи висини като златния медал от Олимпиадата през 1996г. в Атланта, и шокиращи загуби Агаси обръща страницата в края на 1997г. и неуморимо се посвещава на занаята си.

агаси

Неумолимата му отдаденост към физическата подготвка доведоха до произвеждането на най-постоянния тенис на световно ниво в 30-те му години, когато много от връстниците му отдавна се бяха пенсионирали.

Агаси става филантроп, след като приключва тенис кариерата си, и желае да даде възможност на децата, като им осигурява академичното образование, което той никога не е имал. Американецът създава Фондация „Андре Агаси“ и стартира Подготвителната академия „Андре Агаси“ през 2001 г., обществена чартърна школа К-12, която обслужва младежи в риск в родния си град Лас Вегас.

агаси

Паметни моменти

След като класирането му спада до №141 през ноември 1997г., Агаси завършва годината, като записва няколко участия на турнири от серията Чалънджър. След само две години от момента, в който Андре достига челната позиция в класирането, той трябва да се събере и лично да сменя резултата на таблото по време на мачове. Но докато някои критици разглеждаха появата му на това ниво като ниска точка, Агаси виждаше това като начало на завръщане.

,,Феновете се смеят и крещят някакви неща. Високопоставен служител казва, че това, че играя Challenger, е като Брус Спрингстийн да играе на ъглов бар. Какво не е наред с това Спрингстийн да играе ъглов бар?“ Агаси пише в автобиографията си Open. „Спортните писатели казват, че съм се принизил. Те обичат да казват това. Те не биха могли да решат повече... просто се радвам, че съм тук."

Капката се оказа това, от което Агаси се нуждаеше. Той завършва годината с титла на Challenger в Бърбанк и 12 месеца по-късно се изкачва чак до №6 в класацията.

агаси

Агаси за Агаси

,,Най- великото нещо за тениса е, че не може да изтеглиш часовника... Докато все още играехме, имах шанс."

,,Мога да живея със загубите. Не мога да живея без да рискувам."

Сампрас за Агаси

,,Винаги сме имали много тежки мачове и изкарвахме най-доброто от себе си. Нашето съперничество надхвърли спорта. Когато хората ме питат кой е великият ми съперник, винаги им отговарям ,,Андре".

агаси

ATP за Агаси

От първия момент, в който той удари заглавията в Тура, беше очевидно, че Андре Агаси няма да бъде просто тенисист. Кариерата му може да бъде разгледана като две половини. Първата глава „имиджът е всичко“ го представи като бунтовник, нарушавайки всички правила, внасяйки нова енергия и пламък в играта на професионалния тенис.

От дългите си руси кичури до лъскавото си облекло Агаси хвърли играта в нова ера на знаменитост, оженил се за филмовата звезда Брук Шийлдс. От 1990 до 1995 г. Агаси достига до седем финала на Големия шлем, но печели само три, което кара някои да го критикуват, че е повече за имиджа, отколкото за победата. До 1997 г. му писва, а до ноември същата година класирането му се понижава до №141.

агаси

След това идва глава втора: наскоро посветен, съсредоточен и изключително във форма, Агаси се изкачва по целия път отново - достига до №1 през април 2003 г., като завоюва още пет титли от Шлема и завършва Кариерния си Шлем. Съперничеството му с Пийт Сампрас бе връхната точка на неговата епоха.

Извън корта Агаси се оказва изключителен човек. Изобилстващо набиране на средства чрез множество организации, включително благотворителната фондация „Андре Агаси“, клуба за момчета и момичета „Андре Агаси“ и подготвителната академия на колежа „Андре Агаси“, той, заедно със съпругата си - суперзвездата Щефи Граф, са главни движещи лица в общността в Лас Вегас. Двамата са инвестирали и в много бизнеси, които варират от ресторанти до нощни клубове.

агаси

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Андре Агаси: Трансформацията от бунтар към философ Анисия Стоева

Коментари





Следвайте ни в Facebook