Ангелик Кербер - германката с полско сърце

от в 01:21 на 29.07.2018
Таня Стефанова

За Ангелик Кербер нещата винаги са ставали по трудния начин.

„През 2011-а отпадах в I кръг на всеки един турнир, в който участвах, и мислех да се откажа. Но си казах: „Не, просто трябва да намериш начин отново да се наслаждаваш на тениса и да вървиш по своя път“, споделя Анджи, която дебютира в големия тенис през 2003 г.

Ала чак цели 13 години по-късно, когато е на 28, дочаква първата си титла от Големия шлем. На Australian Open 2016 германката още в I кръг за малко да приключи, защото съперничката й Мисаки Дои има мачбол. В крайна сметка Кербер прелита целия път до финала, където надиграва световната №1 и действаща шампионка Серина Уилямс. Следващия си голям удар прави на олимпийските игри в Рио, където отново е финалистка. Трябва обаче да се задоволи със среброто, защото въпреки че е абсолютна фаворитка, губи срещу Моника Пуиг (Пуерто Рико), която нито преди това, нито по-късно постига нещо значително на корта. Само месец по-късно Кербер взима сладък реванш на US Open, като окончателно доказва, че 2016-а е нейната година. Тя триумфира с купата, а освен това измества Серина от върха на ранглистата и завършва сезона на тази позиция.

Сривът

Следващите месеци са истински кошмар. Всичко започва с поражението в IV кръг в Мелбърн, а в Ню Йорк се срива окончателно, губейки от Наоми Осака още на старта. Така Кербер се оказва извън първите 10, а в края на сезона изпада и от Топ 20, което не й се е случвало от 2012 г. Раздялата с дългогодишния й треньор Торбен Белц иглежда логична. На негово място наема Вим Фисет, работил с бившите №1 Ким Клайстерс, Виктория Азаренка и Симона Халеп.

"Тяиграе с емоция и интуиция, така че трябваше да съм внимателен с нея и да съсредоточа вниманието й върху 2-3 ключови проблема. Азаренка например искаше да получава страшно много информация и наистина успяваше да я използва по време на мача. Благодарение на новата система на софтуерната компания SAP, която смила информацията от Ястребовото око и айпадите на съдиите, животът ми коренно се промени. Кербер е тенисистка, която обича да играе с темпото на съперничката и играта й като цяло е много тактическа, затова е важно къде се приземява сервисът и какво се случва след това. От данните на SAP установих, че Кербер е сервирала 75% към бекхенда на съперничките си. Трябваше да я накарам да промени това и само месец по-късно резултатите й се подобриха значително“, обяснява Фисет, който така спечелил доверието на новата си възпитаничка.

Ренесансът

2018-а започна за Ангелик с титла в Сидни, а на „Ролан Гарос“ едва за втори път в живота си тя се класира на 1/4 финал, където беше спряна от бъдещата победителка Симона Халеп. Кулминацията на сътрудничеството им дойде на най-голямата и стара тенис арена в света - „Уимбълдън“. След като всички фаворитки изпокапаха в първите кръгове, Кербер се превърна в единствената оцеляла от Топ 10 до 1/4 финалите - нещо, което не се беше случвало от 1927 година! Цялото внимание на медиите и феновете обаче беше съсредоточено върху вълнуващото завръщане на седемкратната шампионка Серена Уилямс, която само 9 месеца по-рано беше станала майка, а вече се бореше за рекордната в цялата история на тениса 24-а купа от Шлема. Така, някак тихомълком, фаворитката на букмейкърите Кербер се справи с нервите си в началото на финала, изпълни указанията на треньора си и надделя с 6:3, 6:3. "Ако не беше 2017-а, нямаше да победя тук. Научих много от миналия сезон с всички тези очаквания, които ми тежаха. Научих много за себе си, включително как да си подреждам програмата. Освен това имах нужда да открия мотивация след онази 2016-а, която беше невероятна. Да я повториш е невъзможно, но аз просто опитах да подобря играта си, да не мисля толкова за резултатите“, призна Кербер и добави: „Първите ми спомени са как гледах Щефи на „Уимбълдън“. Всички облечени в бяло, на тревните кортове. „Уимбълдън“ е нещо специално. Да спечелиш тук, това е завинаги.“

Вдъхновението

В Лондон Кербер стана първата германка, триумфирала с титлата след Щефи Граф преди 20 години. Именно заради нея Кербер се запалва по играта. „Когато растях през 90-те, тя жънеше най-големите си успехи“, спомня си Ангелик, която хваща ракетата едва 3-годишна. Въпреки че е родена десничарка, тя започва да играе с лява ръка, за да е по-неудобна за противничките. Докато навършва 15 и започва да обикаля турнирите по цял свят, за нейната кариера изцяло се грижи майка й Беата. Заедно с таткото Славомир - национален шампион по тенис и треньор с 30-годишен стаж - емигрират от Познан в Бремен през 80-те, а по-късно се местят в Кил. През 2012 г. обаче се връщат в Полша и се установяват в градчето Пущиково. Там Кербер се чувства като у дома си и тренира в тенис академията на дядо си, която отваря врати през 2006 г. и носи името,Анджи“. След дълъг размисъл през 2011-а нашата героиня отказва предложението на местната федерация да се състезава за Полша.

„Семейството ми щеше да е много щастливо, ако бях приела, но аз взех решението сама. Въпреки че в мен тече полска кръв, вкъщи говорим на този език и нося тази страна в сърцето си, аз си оставам германка“, категорична е Кербер, която в унисон с последните си думи е сред най-запалените фенове на Байерн (Мюнхен). “Бях странно дете, защото идвах от Северна Германия, където всички викаха за Хамбург, а аз си бях за Байерн“, разказва Кербер, чиито приятелки в Тура са другите звезди с полски произход - Каролина Вожняцки и Агниешка Радванска.

Досега не е афиширала нито една своя връзка, но според слухове е имала любовни отношения с треньорите си Бенджамин Ебрахимзаде и Торбен Белц. След триумфа на „Уимбълдън“ довери, че няма време за ново гадже, а следващата й мечта е да спечели „Ролан Гарос“, с което да направи кариерен Голям шлем.

Таня Манова, в. "Телеграф"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ангелик Кербер - германката с полско сърце Таня Стефанова
Теми:  
ангелик кербер | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook